Suprotno stereotipu
1.9k

Rezultati studije: Korisnici kanabisa su uspješniji i zadovoljniji

Klix.ba
Korisnici kanabisa se obično povezuju s lijenošću, neuspjehom i apatijom, ali suprotno popularnom stereotipu , novo istraživanje tvrdi da su oni među najzadovoljnijim i najuspješnijim ljudima.

Istraživači BDS Analyticsa anketirali su one koji konzumiraju kanabis i one koji ga ne konzumiraju kako bi uporedili niz mentalnih, socijalnih i finansijskih faktora, između ostalog i zadovoljstvo životom, stavove prema roditeljskim i radnim podacima. Istraživanje je analiziralo opsežne podatke dvije američke države koje su glasale za legalizaciju kanabisa, Californije i Colorada.

Podaci iz Californije su otkrili da je 20 posto korisnika kanabisa magistriralo, a među onima koji nisu korisnici magisterij je završilo samo njih 12 posto. Što se tiče finansija, konzumenti su imali 73.470 dolara prihoda, a oni koji ne konzumiraju kanabis 70.000 dolara.

Slični rezultati su bili i u Coloradu gdje je među ljubiteljima kanabisa bila 64 posto zaposlenih, a među protivnicima 54 posto. Također, 64 posto konzumenata u Californiji je osnovalo porodice, a to isto je učinilo 55 apstinenata.

Kada je u pitanju zadovoljstvo životom, skoro pet od deset konzumenata u Coloradu složilo se da su danas zadovoljniji životom prije nego godinu dana, dok je isto izjavilo četiri od deset apstinenata.

Istraživanje je pokazalo da su osobe koje koriste kanabis društvenije, da češće uživaju u rekreaciji na otvorenom i volontiraju.

"Korisnici kanabisa su daleko od karikatura koje su korištene u njihovom opisu", kazala je Linda Gilbert, voditeljica odjela za istraživanje.