Jednako ukusne
36

Zdravije varijante popularnog obroka: Prženice bez mnogo ulja možete napraviti na dva načina

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Prženice su jedno od onih jednostavnih jela, koje se pravi kada želite iskoristiti ostatke starog hljeba. Budući da se uglavnom prženice uglavnom prže u dubokom ulju, nisu baš najzdravija varijanta obroka. No, prženice je moguće napraviti i uz manje količine ulja.
Uglavnom se služe za doručak, ali ako se odlučite praviti ih na jedan od ova dva načina gdje se ne koristi mnogo ulja, moći ćete uživati u njima i tokom cijelog dana.

Zanimljivo je da se prženice na Balkanu smatraju slanim obrokom, dok se u svijetu uglavnom serviraju kao slatki obrok i to pod imenom francuski tost.

Možete ih praviti na tavi ili u rerni. Ako imate deblje kriške hljeba koje želite iskoristiti, radije ih pecite u rerni, a ukoliko imate tanke kriške ili tost hljeb, možete ih pržiti na tavi.

Osim starog hljeba, sastojci koji su vam potrebni su: ulje, jaja, sol i malo mlijeka. Također, ako želite još zdravije verzije prženica možete koristiti i druge vrste hljeba od raženog ili integralnog brašna.

Prženice iz rerne:

Najprije uključite rernu na 200 stepeni, a onda počnite s pripremom prženica. Umutite jaja, a potom dodajte sol i malo mlijeka i ponovo umutite. U smjesu umočite deblje kriške hljeba i onda ih redajte u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje. Na kraju ih premažite s tankim slojem ulja. Kada su spremne, prženice pecite oko pet minuta s jedne strane, a onda ih okrenite i pecite s druge strane.

Prženice iz tave:

Za prženice iz tave koristite iste sastojke, samo što su vam potrebne tanke kriške hljeba ili neka vrsta tosta. To je zato što ćete prženice peći u manjem sloju ulja pa je važno da se ispeku jednako. Pripremite ih i pecite na srednje jakoj vatri s obje strane po nekoliko minuta odnosno dok ne porumene.