Vrijeme je za pripremu tradicionalnog bajramskog kolača: Isprobajte recept za najukusniju baklavu

Sastojci:
-
1 kg gotovih jufki (kora za baklavu)
-
900 g mljevenih oraha
-
100 g krupno sjeckanih oraha
-
150 g šećera
-
250 g putera
-
100 ml ulja
Za agdu:
-
1 kg šećera
-
Voda
-
Limun
Priprema: Prvo je potrebno napraviti agdu, kako bi se stigla potpuno ohladiti do završetka pečenja baklave. U lonac stavite šećer i vodu, pa kuhajte na srednjoj temperaturi oko 10 minuta. Po želji, pred kraj kuhanja dodajte kriške limuna.
Dok se agda hladi, možete početi s pripremom baklave. Tepsiju najprije premažite uljem, a zatim kore prilagodite njenoj veličini. Orahe pomiješajte s prezlom.
Na dno stavite tri kore, svaku zasebno premažući uljem. Četvrtu koru pospite pripremljenom smjesom oraha, a petu ponovo premažite uljem. Ovaj postupak nastavite dok ne potrošite sav materijal. Završite s tri kore, koje također treba premazati uljem.
Kada složite baklavu, pristupite rezanju. Najčešći i tradicionalni način je rezanje u obliku rombova. To se postiže pravljenjem ravnih okomitih i dijagonalnih linija, koje zajedno formiraju prepoznatljiv geometrijski uzorak.
Pečenje traje ukupno 50 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici. Prvih 10 minuta pecite na 200 stepeni, zatim smanjite temperaturu na 180 i pecite još 30 minuta. Na kraju, ponovno pojačajte temperaturu na 200 stepeni i pecite dodatnih 10 minuta, kako bi baklava dobila lijepu zlatno-smeđu boju.