Američka verzija recepta
1

Sočne i mekane cimet rolnice odličan izbor kojim ćete zasladiti vikend

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Cimet rolnice su popularno švedsko pecivo od dizanog tijesta u kombinaciji s šećerom i cimetom, a njihov originalni naziv je kanelbulle.
Njihova originalna receptura ne sadrži bijelu kremu i mnogo su tvrđe u odnosu na američke verzije, koju vam donosimo u nastavku teksta

Za tijesto će vam biti potrebni ovi sastojci:

- oko 700 grama brašna
- 150 mililitara vode
- oko 450 mililitara toplog mlijeka
- dva jajeta
- 20 grama šećera
- jedna kašičica soli
- 50 grama svježeg kvasca



Za fil će vam biti potrebno:

- oko dvije kašike cimeta
- oko 100 grama (smeđeg) šećera
- 50 grama maslaca

Za bijelu kremu će vam biti potrebno:

- oko 150 grama šećera u prahu
- mlijeko
- šećer u granulama (nije obavezno)





Priprema:

Za početak izmrvite kvasac i dodajte mu 20 grama šećera i toplu vodu kako bi se aktivirao. U drugu, veću posudu stavite brašno, sol i jaja te dodajte aktivirani kvasac. Na kraju postepeno dodajte mlijeko dok mijesite tijesto.

Kada ste to napravili, posudu pokrijte krpom ili folijom dok ne naraste. Tijesto se mora udvostručiti. Kada je spremno podijelite ga na dvije lopte.

Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto i premažite je polovinom sastojaka za fil odnosno maslacem te pospite šećerom i cimetom. Potom zarolajte tijesto i inarežite na jednake dijelove.





Ponovite postupak s ostatkom tijesta. Redajte ih u tepsiju tako da između svake ima barem malo prostora. Ostavite ih da ponovo narastu, a za to vrijeme uključite rernu. Pecite ih na 200 stepeni dok ne porumene.

Kada su gotove, ostavite da ohlade i premažite bijelom kremom, koju ćete napraviti tako što ćete šećer u prahu pomiješati s mlijekom, a količina mlijeka ovisi o tome želite li gustu ili rijetku kremu. Na kraju, možete posuti šećerom u granulama.