Ukusne i zdrave
36

Sezona je šparoga: Pripremite omlet s ovim povrćem koje je prava riznica hranjivih tvari

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
U prirodi, trgovinama i tržnicama već se mogu pronaći prve šparoge, a ovo mesnato povrće često nazivaju i carskim povrćem. Osim što su ukusne, prava su riznica hranjivih tvari.

Smatra se da su šparoge podrijetlom s Mediterana, iako su se samonikle šparoge raširile cijelom Europom

Iako se mogu pripremiti na razne načine, šparoge s jajima su mnogima omiljeni recept s ovim povrćem.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 100 g šparoga
  • maslac
  • nasjeckani vlasac
  • parmezan

Priprema:

Operite šparoge i nasjeckajte ih ili narežite po želji. Zatim ih stavite kuhati na paru, otprilike pet minuta, sve dok ne omekšaju. U međuvremenu u manjoj tavi otopite maslac, a u posudi sa strane umutite jaja. Po želji, na maslacu možete lagano prodinstati i obični luk ili mladi luk

Kuhane šparoge prebacite u tavu i zatim ih prelijte jajima te ih zapeci uz povremeno miješanje. Jaja pecite po želji - kraće ako volite nešto mekša jaja, ili duže ako volite jaja zlatno-smeđe boje.

Prebacite na tanjir i pospite parmezanom i vlascem. Po želji poslužite uz salatu ili naprimjer svježi sir.

Inače, šparoge poboljšavaju rad probavnog sustava, štite srce i kardiovaskularni sustav, preveniraju artritis, štite kosti, vraćaju energiju, izrazito su dobre za trudnice zbog toga što sadrže folnu kiselinu - esencijalnu kiselinu za sintezu DNA te za osobe koje su na dijeti jer su siromašne kalorijama, a bogate nutrijentima. Samo pet vrhova šparoga sadrži 110 miligrama folne kiseline (preporučena dnevna doza je 600 miligrama za trudnicu).

Također, šparoge su prirodan afrodizijak jer sadrže vitamin E, za koji se kaže da je vitamin plodnosti jer stimulira proizvodnju spolnih hormona, prenosi portal Health.com.