Mnogima će se svidjeti
17

Neobičan i jednostavan recept: Napravite ukusni tiramisu brownie

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Tiramisu brownie je desert koji spaja čokoladni biskvit i posebnu kremu. Ovaj kolač sprema se jako brzo i jednostavno.

Neobični spoj dva popularna deserta podjednako će oduševiti i ukućane i goste.

Sastojci za brownie:

  • jedna šoljica (230 g) maslaca
  • 400 grama grubo sjeckane tamne čokolade (70 posto kakaa),
  • 60 grama kakaa u prahu
  • 120 grama brašna
  • pet velikih jaja
  • 140 grama smeđeg šećera
  • 200 grama kristalnog šećera
  • jedna mala kašika soli
  • jedna kašika ekstrakta vanilije
  • jedna kašika instant espresso praha

Za espresso kremu:

  • 225 grama mascarponea
  • 240 mililitara slatkog vrhnja za šlag)
  • 50 grama sitnog šećera
  • jedna četvrtina male kašike soli
  • jedna kašika paste od vanilije ili vanilin šećera
  • jedna kašika (30 mililitara) instant espresso praha

Priprema:

Zagrijte peć na 175 stepeni. Posudu u kojoj ćete peći obložite papirom za pečenje. U malom loncu otopite maslac na niskoj temperaturi. Skinite s vatre i dodajte nasjeckanu čokoladu. Čokoladu istopite pa ostavite da se čokoladna smjesa ohladi. U maloj zdjeli prosijte brašno, espresso prah i kakao prah. Ostavite sa strane.

U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećer, so i vaniliju. Miksajte na visokoj brzini do pet minuta, dok se smjesa ne zgusne i ne postane svijetla. Lagano dodajte ohlađenu čokoladnu smjesu u smjesu od jaja. Dodajte prosijanu smjesu od brašna, kakaovo praha i espresso praha. Ulijte smjesu u pripremljenu posudu i poravnajte.

Pecite dok površina ne postane blago napuknuta i mekana na dodir, oko 25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije nego što dodate kremu od espressa. Za pripremu kreme u velikoj zdjeli pomiješajte sir mascarpone i slatko vrhnje. Miksajte na srednjoj brzini 30 sekundi dok se dobro ne sjedine. Dodajte šećer, so, vaniliju i espresso prah. Nastavite miksati na srednje visokoj brzini oko dvije minute. Ohlađene brownieje prelijte kremom od espressa. Pomoću sita pospite kakaom.