Klasik među desertima
48

Napravite rolat od jabuka: Ukusan i jednostavan kolač koji će oduševiti i ukućane i goste

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Rolat od jabuka je jedan od onih kolača koji nas svojim mirisom i okusom vraćaju u djetinjstvo. Kombinacija mekanog biskvita i sočnog nadjeva od jabuka, uz dodatak cimeta i orašastih plodova, čini ovaj desert idealnim za porodična okupljanja.
Osim što je ukusan, vrlo je jednostavan za pripremu i ne zahtijeva mnogo vremena. Ako tražite brz, lagan i domaći kolač koji će svi voljeti - ovaj rolat od jabuka je pravi izbor.

Sastojci:

Za biskvit:

  • 4 jaja

  • Naribana korica limuna

  • 100 g šećera

  • 0,5 vrećice praška za pecivo

  • 120 g glatkog brašna

Za nadjev:

  • 4 jabuke

  • Šećer po ukusu

  • Cimet po želji

  • Bademi, orasi ili grožđice (po želji)

  • Šećer u prahu

Priprema:

Priprema nadjeva

Jabuke ogulite i naribajte. Dodajte im šećer i cimet prema ukusu te po želji ubacite sjeckane bademe, orahe ili grožđice. Sve dobro promiješajte i rasporedite nadjev po papiru za pečenje u plehu.

Priprema biskvita

Umutite jaja sa šećerom i naribanom koricom limuna dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte prašak za pecivo i brašno, pa sve sjedinite u glatko tijesto. Smjesu ravnomjerno prelijte preko jabuka u plehu.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se hladi 5 minuta, a zatim pažljivo skinite papir za pečenje i zarolajte kolač dok je još mlak.

Rolat pospite šećerom u prahu, narežite na kriške i poslužite. Prijatno!