Jednostavna priprema
10

Jeste li probali sorbet od limuna? Osvježavajući desert od samo tri sastojka

L. R.
Screenshot/TikTok
Screenshot/TikTok
Sorbet od limuna je jedan od onih osvježavajućih poslastica koje su idealno za tople ljetne dane. Ne samo da je vizuelno zanimljiv, već nudi nevjerovatnu aromu i okus.

Kako navodi kreatorica ovog recepta, kremasti sorbet od limuna inspirisan je desertom koji se pravi na obali Amalfije, koju mnogi smatraju i najromantičnijom obalom Italije.

Sastojci koji će vam biti potrebni su: limun, krema od kokosa i javorov sirup. No, u nedostatku kreme od kokosa te javorovog sirupa, sastojke možete i malo prilagoditi. Primjerice umjesto kreme od kokosa možete koristit čvrsti jogurt, a umjesto javorovog sirupa možete koristiti med.

Priprema:

Najprije je potrebno zamrznuti kokosovu kremu, a to je najbolje uraditi uz pomoć kalupa za led. Potom je potrebno pripremiti limun. Jedan limun iscijedite, a ostale izrežite prema uputama.

Za početak potrebno je da veći dio limuna izrežete s jedne strane. Potom, s druge strane odrežite vrhove limuna. To će pomoći limunu da stoji uspravno. Nemojte bacati ove dijelove jer će poslužiti. Nakon rezanja, izvadite pulpu limuna i stavite u zamrzivač.

Vrhove limuna stavite na dno izrezanog limuna. To će vam omogućiti da zatvorite sve rupe na dnu, a da limun ostane uspravan. Iscijedite jedan limun, sipajte ga u blender i stavite kockice kreme od kokosa, zaleđeni limun te javorov sirup ili med.

Uključite blender na nekoliko minuta odnosno dok ne dobijete jednaku smjesu. Smjesom punite limun i na kraju im dodajte odrezani dio. Ovaj desert možete ponovo zamrznuti ili jednostavno odmah poslužiti.