Verzija bosanskog lonca
45

Jeste li probali jahniju? Tradicionalno varivo sa sjevera Bosne koje se serviralo gostima

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Jahnija je tradicionalno jelo koje se priprema na sjeveru BiH, a jedna je od verzija bosanskog lonca. Ovo jelo neki nazivaju i tagarica zbog toga što se prema starom receptu priprema u zemljanoj posudi - takozvanoj tagari.

Ovo jelo jednostavno se sprema, samo proces kuhanja traje nešto duže. Video recepta nalazi se na Youtube kanalu Hanuma kocht.

Sastojci će vam biti potrebni su:

  • jedan kilogram mesa (masniji komadi junetine ili teletine)
  • četiri glavica crvenog luka
  • četiri mrkve srednje veličine
  • četiri krompira
  • nekoliko čehni bijelog luka
  • ulje
  • začini kao što su so, biber, vegeta, crvena paprika
  • 300-500 mililitara vode

Priprema:

U jednu posudu pomiješajte začine s dvije do tri kašike ulja kako bi napravili marinadu za meso. Meso narežite na krupnije komade i namažite marinadom. Ostavite ga tako barem pola sata.

Potom narežite krompir, mrkvu te crveni i bijeli luk na krupnije komade. Važno je da krompir držite u hladnoj vodi, kako ne bi pocrnio, jer se on dodaje kasnije.

U loncu zagrijte ulje pa prvo propržite crveni i bijeli luk, pa dodajte mrkvu i meso. Ulijte 300 mililitara vode. Ukoliko vam je malo vode, dodajte je još, ali računajte da će i meso pustiti svoje sokove. Kada voda prokuha, smanjite šporet na najnižu temperaturu.

Lonac poklopite debelim slojem aluminijske folije i pokrijte poklopcem. Na taj način voda i mirisi ne bi isparili. Kuhajte ga oko dva sata i onda ubacite krompir te zrna bibera pa kuhajte sat vremena. Na kraju možete dodati malo svježeg začinskog bilja kao što su vlasac ili peršun. Servirajte ga uz domaći hljeb i salatu po želji.