Jeste li probali francusku krempitu? Ovo je recept za drugačiju verziju poznatog slatkiša
Sa svježim voćnim filom i hrskavim lisnatim tijestom uz kremu od vanilije, ova poslastica će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci:
500 g lisnatog tijesta
1,5 l mlijeka
200 g putera
10 kašika šećera
500 ml vrhnja za šlag
240 g pudinga od vanilije
Krema od višanja:
500 g višanja
100 g šećera
1 puding od višanja
1 kašika gustina
100 ml vode
Ostalo:
250 ml vrhnja za šlag
šećer u prahu
Priprema:
U 500 ml mlijeka razmutiti puding, dodati 3 kašike šećera. Preostali litar mlijeka sipati u šerpu, dodati 7 kašika šećera i ostaviti da kuha. Dodati puding i kuhati, kad se zgusne skloniti s vatre. Ohladiti, pa dodati 100 grama maslaca. Kada se potpuno ohladi izmutiti preostali maslac i dodati u puding. Na kraju, kada je fino izmiješano dodati umućeno vrhnje za šlag pa umutiti mikserom.
Razviti lisnato tijesto na dimenzije 30x35cm, izbockati viljuškom i peći na 220 stepeni. Postupak ponoviti i sa drugim komadom lisnatog tijesta. Višnje izmiješati sa šećerom. Kada puste sok, staviti da prokuha. Sjediniti 100 ml vode, puding i gustin pa sipati u višnje. Neprestano miješati, dok krema dobije gustinu. Prohladiti, ali ne potpuno.
U pleh staviti pečeni list lisnatog tijesta pa premazati polovinom kreme. Preko staviti fil od višanja. Preko višanja staviti preostalu polovinu kreme. Umutiti vrhnje za šlag pa premazati preko kreme. Preostali list lisnatog tijesta izmrviti, pa posuti preko šlaga. Dobro ohladiti i posuti prah šećerom.