Jeste li čuli za topljenik? Starinski kolač od oraha za kojeg se vjeruje da potiče iz Bosne
![Screenshot/Youtube](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_240418158.jpg?v=1)
Recept za topljenik, pronašli smo na Youtube kanalu Domaći Kuhar.
Sastojci koji će vam biti potrebni za prvu koru:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- dvije i po kašike brašna
- dvije i po kašike griza
- 150 grama oraha
- 150 grama izribane čokolade ili u prahu
Sastojci koji će vam biti potrebni za drugu koru:
- pet jaja
- pet kašika šećera
- dvije i po kašike brašna
- dvije i po kašike griza
Sastojci koji će vam biti potrebni za agdu:
- 600 grama šećera
- 650 mililitara vode
Sastojci za posipanje:
- orasi
- ribana čokolada
Priprema:
Za početak umutite jaja i šećer za prvu koru, a onda postepeno dodajte i ostale sastojke te nastavite mutiti. Smjesu potom sipajte u tepsiju te pecite oko 10 minuta na 180 stepeni.
Za to vrijeme na isti način pripremite i drugu smjesu, ali bez dodavanja oraha i ribane čokolade. Tu smjesu prelijte preko pečene kore te nastaviti peći oko 30 minuta na istoj temperaturi.
Agdu pripremite tako što ćete 600 grama šećera i i 600 mililitara vode kuhati pet minuta. Kada je kolač gotov prelijte ga siru Kada je kolač gotov prelijte ga agdom i ostavite kratko da se ohladi. Na kraju, kolač je potrebno posuti izribanom čokoladom i orasima te ostaviti da se dobro ohladi.