Gotov za tren oka
324

Imate stari ili viška somun? Selma nam je otkrila recept koji ćete isprobati odmah večeras

I. B.
Sarajka Selma pronašla je način da stari somun bude još ukusniji
Sarajka Selma pronašla je način da stari somun bude još ukusniji
Gotovo je nemoguće zamisliti da tokom ramazana provedemo iftar bez somuna na svojoj trpezi. Ovu vrstu peciva zamamnog mirisa uglavnom jedemo uz topu, no rado ga kombinujemo i s ostalim jelima. Ovoga puta, pronašli smo sjajan recept ukoliko imate stari somun koji ne želite baciti.

Miris vrućih somuna oduvijek je bilo nešto što se veže uz ramazan, kada se ova vrsta hljeba najviše pravi, ali i traži u pekarama.

Ipak, ako se desi da imate somun koji već malo duže stoji, to nipošto nije znak da ga trebate baciti, a uz recept koji nam je otkrila Sarajka Selma Karić sigurni smo da ćete ga u slast i pojesti.

Selma je profesorica koja se u slobodno vrijeme bavi kuhanjem. Iako tvrdi da najviše voli praviti tradicionalna jela, nije joj nepoznanica ni da proba nešto novo. Njeni recepti već imaju svoju publiku, a nedavno je pokrenula i svoj YouTube kanal Zrno Bibera. S nama je sada podijelila recept za punjeni somun.

Za ovu vrstu somuna trebaju sastojci koje, većinom, koristimo i za topu, a pored toga gljive i suho meso.

Sastojci

  • smjesa kao za topu (puter, kajmak, pavlaka, dimljeni sir ili ko šta voli)
  • gljive
  • suho meso

Priprema:

Sa strane izdvojite jednu kašiku kajmaka i dimljenog sira, a ostatak istopite sa puterom i pavlakom. Gljive izrežite na tanke kriške. Somun prepolovite nožem, pazeći da to ne učinite do kraja, a zatim ga po obje strane premažite istopljenim kajmakom, puterom i pavlakom.

Kako izgleda somun prije odlaska u pećnicu
Kako izgleda somun prije odlaska u pećnicu

Dodate gljive i tanko izrezano suho meso. Zatim dodajte preostalu kašiku kajmaka i dimljenog sira te ih rasporedite po gljivama i suhom mesu. Preklopite somun i premažite ga smjesom koja vam je ostala iz fila.

Somun pecite u pećnici na 250 stepeni 15-tak minuta.

Potrebno ga je peći svega 15 minuta
Potrebno ga je peći svega 15 minuta

"Vrlo često ni sama ne znam koliko će mi somuna trebati pa idem logikom bolje da ostane nego da zafali. E to 'bolje da ostane' mi pravi problem jer uvijek razmišljam kako da to iskoristim", kaže Selma, koja je ovim receptom riješila "problem" s kojim smo se vjerovatno svi jednom sreli.

Recept, osim sa starim, možete primijeniti i sa svježim somunom, a neće vam oduzeti previše vremena, kao ni novca. Selma se našalila i kako ne odgovara za to koliko je punjeni somun zapravo ukusan.

Nije nikakva nepoznanica da ovo pecivo našim iftarima daje posebnu čar, stoga ne čudi zašto su sada neizostavan dio trpeze. Ulice gradova, pogotovo Sarajeva, preplavljene su ljudima koji čekaju u redovima za omiljeno pecivo, a često tu znaju doći i nekoliko sati prije iftara.