Starinsko jelo
26

Brzo varivo koje se najčešće jede ljeti: Za današnji ručak pripremite sataraš

Klix.ba
© Shutterstock
© Shutterstock
Sataraš je jedno od onih jednostavnih variva, ali koje se najčešće jede ljeti kada počne sezona paprika i paradajza. Obično se jede uz hljeb ili neko drugo domaće pecivo poput pogače, a možete dodati i neki komad mesa.
Pored toga, osim tradicionalnih namirnica, uvijek možete dodati i neki drugo povrće kao što su krompir, tikvica i patlidžan.

Sastojci za sataraš su:

  • 500 grama paprike
  • 300 grama paradajza
  • nekoliko glavica luka
  • ulje
  • povrtni začin
  • sol

Priprema:

Očistitie i narežite povrće. Ukoliko odlučite dodati patlidžan, onda je potrebno da ga narežete na kockice i posolite kako bi "izgubio" gorak okus. Ostavite ga barem 15 minuta, a onda ga ocijedite.

U tavi zagrijte ulje i dodajte luk nasjeckan na tanke šnite. Ukoliko se odlučite dodati krompir, onda ga dodajte prije paprika jer mu je potrebno više vremena za pripremu.

Potom dodajte papriku te po želji patlidžan i tikvicu). Kada omekšaju, dodajte oguljen paradajz i povrtni začin. Nastavite kuhati sve dok tečnost ne ispari i povrće ne omekša. Po potrebi možete dodati još začina.