Donosimo recept
23

Bosanski gulaš od mesa i luka ima samo devet grama ugljikohidrata po porciji

L. R.
Foto: dijeta.eu
Foto: dijeta.eu
Goveđi gulaš u kombinaciji s kiselkastim okusom paradajza i slatkastim okusom luka, neodoljiv je spoj koji ćete često pripremati.

Riječ je o još jednom receptu nutricioniste Kenana Mandre, koji navodi da porcija ovog gulaša ima 430 kalorija, a od čega je 30 grama proteina, 29 grama masti i samo devet grama ugljikohidrata.

Sastojci za marinadu za šest porcija:

  • četiri kašike maslinovog ulja
  • četiri kašike jabučnog octa
  • šest očišćenih režnjeva bijelog luka
  • šest klinčića
  • jedna kašičica bibera u zrnu
  • jedan štapić cimeta
  • jedna kašika sušenog origana
  • jedna kašičica soli
  • jedna grančica svježeg ruzmarina (po želji)

Sastojci za gulaš:

  • 900 grama masnije junetine, narežite je na kocke veličine 2,5 centimetra
  • jedna kašika maslinovog ulja
  • 450 grama luka
  • četiri kašičice sirćeta
  • 180 mililitara vode
  • 200 grama nasjeckanog paradajza
  • dvije kašike paradajz sosa
  • tri lista lovora
  • sol i mljeveni crni biber po ukusu
  • dvije kašičice svježeg origana kao ukras (po želji)

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke za marinadu u velikoj posudi. Dodajte meso. Pokrijte i ostavite najmanje 20 minuta na sobnoj temperaturi ili ostavite u hladnjaku preko noći da se okusi još više razviju. U veliku tavu na srednje jakoj vatri dodajte maslinovo ulje i luk.

Pržite oko šest minuta ili dok ne počnu dobivati zlatnu boju. Izvadite iz posude i ostavite sa strane. Izvadite junetinu iz marinade, ali marinadu zadržite. Dodajte meso u istu tavu u kojoj ste pržili luk. Ovisno o tome koliko porcija pripremate, možda ćete morati pržiti meso u više navrata.

Obilno začinite crnim biberom. Kada se meso zapeče sa svih strana, prebacite meso u šerpu i kuhajte sporo. Dodajte sok od marinade, sirće i vodu iz tave za prženje. Dodajte paradajz, paradajz sos i listove lovora i promiješajte. Potrebno je da se kuha oko četiri sata. Dodajte luk kada je preostalo oko jedan sat. Probajte i po potrebi začinite s još soli i bibera. Poslužite u zdjelicama. Ukrasite svježim origanom za dodatnu boju.