lifestyle
0

Rat vodenim pištoljima u Londonu

FENA
Londonska policija upozorila je učesnike urbanog "gerilskog rata" vodenim pištoljima, koji će se voditi na čitavoj teritoriji grada, da bi mogli biti uhapšeni i optuženi ako se njihovo ponašanje učini sumnjivim ili izazove širenje panike među građanima.

Igra nazvana "Ulični ratovi: London" (Street Wars: London) počela je u utorak i trebalo bi da traje tri sedmice. Tokom tog perioda 150 učesnika naoružanih vodenim pištoljima i puškama jurit će jedni druge ulicama britanske prijestonice. Svakom je određena žrtva koju će tražiti na osnovu dobijene fotografije i adrese, javila je agencija AP.

Prema pravilima objavljenim na internet stranici ove igre, učesnici će morati obaviti najmanje jedno "ubistvo" sedmično. Strategija ponuđena na sajtu podrazumijeva i noćnu potragu za žrtvom kao i mogućnost maskiranja u razne likove, kao što su dostavljači i slično.

Igra zadaje veliku glavobolju gradskim vlastima Londona gdje su se prošle godine u ovo doba dogodili teroristički napadi na tri linije podzemne željeznice i na jednoj autobusnoj liniji u kojima je stradalo 56 osoba.

Policija naročito strahuje od mogućeg razvoja događaja u podzemnoj željeznici gdje bi moglo doći do pojave panike.

"Igra ne dolazi u dobrom trenutku. Podudara se s pozivom našim snagama i javnosti na povećanu budnost zbog mogućih terorističkih napada", izjavio je glasnogovornik britanske policije.

"Ako imate ljude koji se sumnjivo ponašaju i idu u hajku na druge ljude koristeći predmete koji mogu da liče na pravo oružje, onda to nikako nije dobra ideja", istaknuo je on.

Po pravilima igre svaki "ubica" i sam postaje "žrtva". Igra se tako odvija sve do posljednjeg "preživjelog" koji će biti proglašen pobjednikom i dobiti nagradu od 500 dolara (400 eura).

Na internet stranici igre navodi se da su ratovi vodenim pištoljima i puškama između ostalih gradova već vođeni u New Yorku, San Franciscu i Los Angelesu, i to s mnogo uspjeha.