{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Putujući dizajner" Cagri Cankaya inspiracija ljudima širom svijeta

A
25.10.2013. u 10:16
0
3
"Putujući dizajner" Cagri Cankaya inspiracija ljudima širom svijeta
0
"Putujući dizajner" Cagri Cankaya inspiracija ljudima širom svijeta
Cagri Cankaya (Foto: Anadolija)
Art direktor koji je napustio svoj siguran posao u Turskoj u želji da ispuni svoj san o putovanju svijetom, Cagri Cankaya, postao je inspiracija ljudima širom svijeta.
Specifičnost njegovih avantura ogleda se u tome što Cankaya na svojim putovanjima ne troši novac, ne koristi kreditne kartice, niti prodaje osobne stvari kako bi preživio. On je dokaz da se od znanja može živjeti, jer putuje upravo zahvaljujući svom znanju i iskustvu.

U razgovoru sa novinarom agencije Anadolija Cankaya je otkrio da se osjećao nesretnim dok je radio sa velikim marketinškim agencijama, iako je taj posao bio veoma dobro plaćen. Bio je nezadovoljan što često radi sa istim klijentima, što njegova karijera nije bila ono što je zamišljao i što se većinom rade komercijalne stvari zbog dobrog profita ili prestiža, a koja ne ostavlja prostora za kreativnost.

"Odlučio sam promijeniti svoj život koji mi je bio dosadan. Razmišljao sam o tome šta je to što me čini sretnim i došao sam na ideju da spojim svoje dvije najveće strasti, a to su dizajn i putovanja. Moj cilj je bio da radim za određenu firmu u inostranstvu i pružam joj usluge dizajna, a da zauzvrat boravim u toj zemlji", pojašnjava Cankaya.

On kaže da je nakon napuštanja svog "sigurnog posla" otvorio blog i počeo slati e-mailove firmama u inostranstvu, koje je pronalazio preko interneta. Naravno, nije bilo lahko, nastavlja Cankaya, jer ga nisu shvatali ozbiljno s obzirom na to da je to prvi put da neko takvo nešto radi. Ali nije odustao, iako je morao poslati preko 1.000 mailova dok nije dobio prvih nekoliko poslova.

"Nakon što sam radio za 5-6 firmi sve je postalo lakše. Ja sam na blogu pisao šta sam radio, gdje sam bio i tako dalje. Onda su već firme počele same da me zovu i ja stvarno nisam birao zemlju ili region. Išao sam; išao sam svugdje", rekao je Cankaya.

Ovaj avanturista kaže da se prvi put nalazi u BiH, gdje je došao na poziv agencije Via Media. Posebno su mu se dopali bosanska kuhinja i ljudi, koji su zaista susretljivi i društveni, kaže Cankaya, te dodaje da će njegov boravak u BiH trajati oko tri sedmice.

"Ovo mjesto je zaista vrlo simpatično i općenito vlada neka jedinstvena atmosfera. Generalno, ja se ne informišem o mjestima na koja odlazim, jer ne idem nikud kao turista. To je ujedno i jedna od najvećih prednosti ove avanture: stignem upoznati kulturu tog mjesta i ljude koji tu žive, jer tu živim i radim", pojasnio je Cankaya.

On je svoje putovanje započeo u Indiji gdje je proveo tri mjeseca, a zatim je otišao u Tajland, Vijetnam, Južnu Koreju, Južnu Afriku, Maleziju, Ukrajinu, Kinu, Sri Lanku, Indoneziju, Ujedinjene Arapske Emirate, Argentinu, Brazil, Kolumbiju, Costa Ricu, Rumuniju, Njemačku, Hrvatsku i u mnoge druge države.

"Putujem oko tri godine i ovo zaista nije posao koji se može stalno raditi. Čovjek se umori, jer stalno putuje i to bez novca. Ovo je bio jedan od mojih snova, a ima ih još. Drago mi je što sam to ostvario, proputovao sam svijet. Svjestan sam da ne mogu u svaku zemlju otići. Ipak još nisam donio odluku o tome šta da radim sljedeće. Možda ostane u nekoj od firmi u inostranstvu, možda se vratim u Tursku, možda započnem svoj biznis... Nisam odlučio. Još uvijek sam skoncentrisan na putovanja, ali postoji i projekat pisanja knjige. Pišem svoj blog, ali, naravno, tu ne mogu pisati sve što želim i sve što osjećam, zbog poznanstava i da moja porodica ne bi poludjela kada to čita. Tako da planiram napisati knjigu", izjavio je Cankaya, a novac od prodaje knjige namjerava donirati UNICEF-u i Greenpeaceu.

Cankaya kaže da mu je kroz razna putovanja najzanimljivije bilo ono iskustvo kada je u Južnoj Africi dizajnirao logo neke firme prilikom slobodnog pada iz aviona. Za otprilike četiri minute, koliko se dobije na vremenu kada se otvori padobran, Cankaya je dizajnirao logo na papiru, a kada se spustio na zemlju dovršio je svoj rad i na računaru.

On navodi da nije imao naročito loših iskustava, ali desilo se, naprimjer, da je morao spavati na željezničkoj stanici zbog toga što mu je firma iz Južne Koreje otkazala projekat.

Također, tokom boravka u Vijetnamu, otrovao se hranom koju je kupovao na ulici, a kaže da nije imao financijske mogućnosti, odnosno da se zbog male plate koju je tamo dobivao nije mogao hraniti na boljim mjestima.

Susretao se sa ljudima koji su bili puni predrasuda prema Turskoj i Turcima, ali ipak, on tvrdi da se ne kaje ni zbog čega, jer kaže da su se takve stvari dešavale rijetko i to ponajviše zbog neznanja drugih.

Sve u svemu, ovaj pozitivni, putujući dizajner ohrabruje i bodri mlade ljude da slijede svoje snove.

"Preporučio bih drugima da ne čekaju i da već sad krenu za onim što žele ostvariti. Kod mene je to bilo ovako, ali, naravno, ne sanjaju svi o tome da proputuju svijet. Svi bi trebali pokušati pronaći način da ostvare svoje snove i to odmah, bez gubljenja vremena", poručio je Cankaya.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: