lifestyle
0

Putovanje avionom kao podzemnom željeznicom

NINA
Prva japanska aviokompanija Japan airlines (JAL), od jučer poziva svoje putnike da se ukrcaju u njene avione isto tako jednostavno kao kada ulaze u podzemnu željeznicu, tj. bez registrovanja, prolaskom kroz kontrolna vrata sa specijalnom elektronskom karticom, saopštila je direkcija JAL.

Taj najnoviji vid usluge, koji omogućava značajnu uštedu u vremenu, namijenjen je putnicima bez prtljaga koji putuju na domaćim linijama, prenijela je agencija AFP.

Putnici moraju imati člansku kartu programa "Prijatelja JAL-a", koja sadrži čip s neophodnim podacima koji se tiču avionske karte. Dovoljno je da putnik prevuče svoju karticu preko čitača da bi podaci bili registrovani.

Rezervacije se obavljaju putem Interneta ili mobilnog telefona. Podaci se unose na karticu preko elektronskog stuba koji se nalazi na aerodromima i putničkim agencijama. Kartica također može predstavljati i integralni dio mobilnih telefona, što omogućava direktno unošenje podataka na karticu u trenutku rezervisanja.

U elektronsku karticu se mogu unijeti i podaci financijske prirode, tako da ona može poslužiti i kao "elektronski novčanik" za plaćanja koje se obično vrše u gotovini, saopštio je JAL.

Slične kartice se već uveliko koriste u prevozu podzemnom željeznicom u Tokiju i drugim velikim japanskim gradovima.