Putovanja
0

"Zlatna groznica" na Aljaski

Sarajevo-x.com
Cijena zlata od 900 dolara za uncu potaknula je mnoge da se bace u rudarenje i potragu za dragocjenom kovinom. Zlatna groznica najjača je na Aljaski, a poneki plaćaju posebne aranžmane od 2.500 dolara kako bi nakon kratkog tečaja i uz osiguranu opremu okušali sreću.

'Vrijednost zlata je taman tolika da pohlepa nadjača strah i da se izgubi pamet', kaže Steve Herschbach, već 30 godina lovac na zlato i vlasnik dućana s opremom za rudarenje. Njegova godišnja narudžba lopata, detektora za metal i ostalog rasprodana je već do ožujka, mjesecima prije početka uobičajene 'kopačke' sezone.

Udruženje Gold Prospectors Association of America sa 45 tisuća članova organizira predavanja, pouku te održava online forum gdje lovci na zlato razmjenjuju priče i savjete.

Tragači se većinom okreću Aljaski koja krije još mnogo predjela na kojima bi se moglo naći zlato. Za one manje sklone avanturizmu postoje i turistički aranžmani koji za 2.500 dolara nude tjedan dana potrage, osiguranu opremu, zakupljeno mjesto za iskopavanje, te kratki tečaj kopanja zlata.