Putovanja
3

Život usred okeana: Izolovani od civilizacije uživaju na najljepšem mjestu na svijetu

Klix.ba
Kako je živjeti usred Tihog okeana, izolovan od ostatka svijeta, zasigurno zna 50-ak žitelja otoka Pitcairn.

Nakon pobune na brodu Bounty 1789. godine, pobunjenici su se naselili na otoku Pitcairn pod vodstvom Fletchera Christiana, a sa sobom su poveli grupu domorodaca sa Tahitija. Njihovi potomci i danas žive tu, u posljednjoj britanskoj koloniji.

Pitcairnove otoke čine četiri vulkanska otoka - Pitcairn, Oeno, Henderson i Ducie, 2.200 kilometara udaljena od Tahitija, a samo otok Pitcairn je nastanjen.

Danas na Pitcairn u živi 47 ljudi, među kojima ima osmero djece. Najstarija stanovnica je 87-godišnja Irma, a najmlađe dijete ima tri godine.

Većina stanovnika ovog otoka umire od starosti, a prosječan životni vijek je 90 godina.

Žitelji ističu kako vole Pitcairn i da je to najljepše mjesto na svijetu.

"Uvečer možemo leći i gledati zvijezde koje sijaju, bez zagađenja da nam blokira pogled", istakli su za Business Insider.

Također, ističu kako svi žive u miru i slozi.

"Gdje vam se još može desiti da vam cijelo mjesto dođe na proslavu rođendana?", upitala je jedna žiteljka otoka.

No, problem ipak predstavlja izolovanost. Nemaju bolnicu, stoga moraju putovati na Novi Zeland (ako su ozbiljnije bolesni) te im je za povratak potrebno tri mjeseca, ili na Tahiti, odakle se vraćaju za otprilike 15 dana.

Svi oni koji žele osjetiti otok uglavnom moraju tražiti dozvolu od Otočnog vijeća i guvernera, a oni koji žele da se dosele, ukoliko njihovi preci nisu naseljavali to područje, moraju podnijeti zahtjev koji bi im mogao biti odobren ukoliko posjeduju vještine i znanje koji bi mogli biti od koristi zajednici.

Jedan od rijetkih koji uspijevaju češće navratiti na taj otok i kojeg rado prihvataju je fotograf Tony Probst, koji je i načinio izvanredne fotografije.