Putovanja
67

Zimske top destinacije Amsterdam, Cirih, Inzbruk, Salzburg i Beč

Anadolija
Amsterdam (Foto: EPA)
Amsterdam (Foto: EPA)
Na samom vrhu ljestvice top pet zimskih destinacija, koju je sastavio američki US News Travel, nalazi se grad karakteristične holandske arhitekture, kanala i mostova, Amsterdam. To je također grad dijamanata, sira i coffie shopova.

Odmah iza Amsterdama nalazi se i Cirih. Za sve ljubitelje čokolade, sireva i satova Švicarska i Cirih su pravi izbor. Pored toga švicarske Alpe su "raj na zemlji“ mnogih ljubitelja skijanja i snowboardanja.

Na trećoj poziciji u spomenutom izboru nalazi se austrijski Inzbruk. Ovaj grad okružen je planinama i zimi dobije posebnu čar. Ljubitelji shoppinga i zimskih aktivnosti zasigurno će uživati na odmoru u "centru zimskih sportova“.

Za četvrtu destinaciju US News Travel predlaže grad zamkova i katedrala, Salzburg. U gradu se osjeća atmosfera Mozarta i Haydena. Historijski centar Salzburga - Altstadt, je zbog svoje kombinacije umjetnosti i arhitekture uvršten na UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi 1996. godine.

U top pet zimskih destinacija ušao je i Beč, za koji mnogi govore da je europski centar kulture. Historijski centar grada - Inner Stadt uvršten je na Listu mjesta svjetske baštine zbog brojnih arhitektonskih spomenika, posebno baroknih palača i parkova, kao i zbog monumentalnih palača na Ringstrasse iz 19. vijeka. Beč tokom zime "vrvi" turistima, tako da su rezervacije smještaja često neophodne.