Bamiyan
0

Zbogom talibani, dobrodošli turisti

Sarajevo-x.com
Afganistanska pokrajina Bamiyan gaji velike nade da će turizam pomoći ovom izoliranom, ali prelijepom predjelu da vrati nekadašnji sjaj i oživi industriju u ovom području.

Iako se u posljednjih osam godina jako malo gradilo u regionu, Bamiyan je i dalje jedan od najsigurnijih dijelova zemlje.

"Prirodni resursi i kulturna bogatstva veliki su potencijal za privačenje turista i podsticanje ekonomskog razvoja", tvrdi Bob Thelen, predstavnik Aga Khan Development Networka u Bamiyanu. Ova nevladina organizacija u zadnje tri godine uspjela je dobiti od vlade Novog Zelanda oko 1,2 miliona dolara koji su uloženi za razvoj eko turizma.

Bamiyan je prvi put dospio u žižu javnosti 2001. godine kada su talibanski militanti uništitili dvije velike statue Bude. Ove dvije kolosalne figure, jedna visoka 53 metra, druga 35, preko hiljadu i po godina stajale su poput čuvara koji nadgledaju dolinu. Danas, na mjestu gdje su bile statue, stoji ogromna praznina unutar klisure.

No, uprkos gubitku ovog arheološkog blaga, brojni manastiri, zapaljujuće lijepe planine i jezera još uvijek plijene pažnju domaćih i stranih turista.

Šezedesetih i sedamdesetih godina Afganistan je bio usputna stanica u centralnoj Aziji na putu za Hippie Trail, omiljenu destinacija hipika sa zapada, koju su dolazili u mercedesovim kombijima.

Okupacija od strane Sovjetskog Saveza 1979. godine odvukla je zemlju u višedecenijske konflikte, a Bamiyan je postao poprište strašnih masakara tokom građanskog rata devedestih godina i kasnijeg vladanja Talibana. Kada su 2001. godine svrgnuti talibani, to je otvorilo vrata za nove prilike.

Vlasnica hotela Silk Road, Hiromi Yasui, prvi put je došla u Bamiyan 1996. godine u ulozi fotoreporterke i odmah je uvidjela njegov veliki turistički potencijal. Uz pomoć muža Afganistanca i japanskih investitora, koji su uložili stotine hiljada dolara, Yasui je kupila zemljište pored rijeke, a narednih pet godina je gradila hotel.

Prije dvije godine otvorili su hotel u kojem cijena noćenja košta 100 dolara. To je za sada najveća strana investicija, ali sigurno ne i posljednja, izvještava CNN.

"Kada sam tek stigla ovdje, nisam se htjela zadržati više od tri dana, nije bilo tuševa, nisam imala gdje spavati. Danas sam zaljubljena u Afganistan, posebno u Bamiyan", kaže ona sa entuzijazmom.