Svi su pozvani
1.4k

Zašto posjetiti Krajinu: Una regata, filmski festival, koncerti Dine Merlina, Prljavog kazališta...

Piše: M. Ć.
Internacionalna Una regata, Rotary turistički voz Smaragdnom dolinom, Festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto", Krajina Film Festival, koncerti Dine Merlina i Prljavog kazališta - predstavljaju samo dio događaja i manifestacija koje će ovog ljeta, a ponajviše u julu, biti održane u krajiškim gradovima.

Unsko-sanski kanton ovog ljeta bit će poprište brojnih kulturnih, ekoloških, zabavnih i sportskih manifestacija i aktivnosti, a turisti i posjetioci, kojih se ove godine očekuje više nego ikada, moći će pronaći raznovrsne sadržaje koji će, sasvim sigurno, zadovoljiti njihove potrebe i apetite. Pa krenimo redom.

28. juni-8. juli: Festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto"

Sezona je, praktično, već započela 28. juna kada je u Bihaću otvoren 19. Festival scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto". Bez obzira na tešku financijsku situaciju, JU Kulturni centar uz podršku Grada Bihaća uspio je na Festival i ove godine dovesti vrhunske umjetnike i ponuditi kvalitetan program. Posjetioci ovih dana imaju priliku uživati u devetnaest različitih kulturnih sadržaja, od toga deset predstava, osam za odrasle i dvije dječije.

Bišćanima i njihovim gostima u proteklim danima već se predstavio Zijah Sokolović sa predstavom Demokratija, kao i Stojan Matavulj sa standup komedijom Komušanje mozga.

Glumci Teatra Exit iz Zagreba dio su Bihaćkog ljeta od početka. Ove godine Zijada Gračića i Roberta Budaka gledatelji će moći vidjeti 4. jula u Kulturnom centru u predstavi Taksimetar, u režiji Natka Raguža. Organizator Festivala scenskih umjetnosti "Bihaćko ljeto" dovodi i glumce Kamernog teatra 55 Sarajevo, koje će 5. jula u Kulturnom centru prirediti predstavu Mirna Bosna.

Karta više zasigurno će se tražiti za predstavu Ćiro, Tarika Filipovića, koja je na programu 8. jula , kada i završava Bihaćko ljeto 2017.

8. juli i 19. avgust: Rotary voz Smaragdnom dolinom

Nacionalni park "Una" u saradnji sa Rotary klubom Bihać i ove godine organizira 14. Rotary turistički voz Smaragdnom dolinom koji će se održati 8. jula, odnosno na dan završetka "Bihaćkog ljeta".

Jedinstveno putovanje Unskom prugom od Bihaća do Martin Broda i obilazak najmlađeg zaštićenog područja u BiH, smještenog na 198 km2, neizmjerno vrijednog prirodnog bogatstva, iznimne ljepote i bogate kulturno-historijske baštine i ove godine privuklo je veliko interesovanje turista i građana.

"Tu će biti priređen prigodan program uz obilazak Nacionalnog parka željeznicom, ali i kopnom, pri čemu ćemo obići najatraktivnije lokacije. Nažalost, karte za ovaj voz su rasprodate još prije tri mjeseca", kazao je za naš portal Amarildo Mulić, direktor Nacionalnog parka Una.

S obzirom na veliko interesovanje posjetilaca, turista i građanstva, iz Uprave NP "Una" odlučili su da sa svojim partnerima organizuju i 15. Rotary turistički voz koji će voziti 19. augusta, a kako su istakli organizatori, još ima praznih mjesta za sve one koji u punom smislu žele da dožive čari NP "Una".

21-24 juli: Imperium festival na tvrđavi Ostrožac

Na Starom gradu Ostrožac u Cazinu od 21-24. jula održat će se popularni Imperium festival, na kojem će nastupiti oko 40 izvođača iz 10 zemalja svijeta.

"O Festivalu dovoljno govori da će nastupiti poznata imena, kao što su Mladen Tomić, Alberto Ruiz, Paolo Barbato, britanski duo Silicone Soul, zatim na urban stage-u Frenkie i mnoge regionalne DJ snage i bendovi. U trodnevni program bit će uključeni i after partiji svaki dan, kamp, rafting izleti i još mnogo mnogo zanimljivih sadržaja", rekao je za naš portal Elmir Rekić, iz agencije Stage Art, koja je partner Festivala.

23-30. juli: Krajina Film Festival

Prvi filmski festival u Bosanskoj krajini bit će održan od 23. do 30. jula ove godine u nekoliko gradova Unsko-sanskog kantona, a organizira ga Udruženje filmskih radnika Bosanske krajine (UFRBK) i Udruženje građana Bosanske krajine.

Festival je osmišljen tako da ima upotpunjen sadržaj dnevnih aktivnosti te večernje projekcije najboljih dugometražnih igranih filmova. Dnevne aktivnosti su paneli, diskusije, Q&A s poznatim bh. glumcima te redovna izvještavanja medija iz Upravnog odbora Krajina Film Festivala. Noćni program uključuje Exclusive Red Carpet Event, projekciju filma/filmova, VIP+ zakuska, te Music Stage.

U toku festivala bit će otvoren i Krajina Film Lab, a radi se o radionici za talente u sklopu Krajina Film Festivala. Na kormilu prvog izdanja Krajina Film Laba bit će najpoznatiji bh. animator Ivan Ramadan. U sklopu njegove radionice, nekoliko najboljih crtača, animatora i drugih, radit će sedam dana na projektima dviju animacija.

"Krajina Film Festival je prvi i jedini festival u Evropi regionalnog naziva. Održavat će se u dolinama tri rijeke Une, Sane i Vrbasa, odnosno u Bihaću, Cazinu, Sanskom Mostu, Prijedoru-Kozarcu, Jajcu i Banja Luci. Pored filma, festival predstavlja i druge umjetnosti, gdje će se okupiti novinari i književnici. Također, KFF podrazumijeva i okupljanja krajiške privrednike i hotelijere iz BiH i dijaspore, jer već godinama ostvarujemo kontakte i sarađujemo sa krajiškom - bh. dijasporom koja je već generacijski zaposlena ili radi na značajnim pozicijama u EU i svjetskim kompanija", kazao nam je Adnan Bajrić, predsjednik Udruženja građana Bosanske krajine.

Prema njegovim riječima, podršku prvom filmskom festivalu ovoj regiji u dosadašnjem periodu dali su brojni kulturni radnici, sportisti, akademski građani i druge poznate ličnosti iz BiH i dijaspore.

26-29. juli: Internacionalna turistička Una regata

Nacionalni park "Una" već četvrtu godinu organizira tradicionalnu manifestaciju Internacionalnu Una regatu, koja će se ove godine održati od 26. do 29. jula. Radi se o vrhunskoj manifestaciji koja je prepoznata u regionu, ali i šire. I ove godine, kako otkrivaju organizatori, učesnici će se kretati od Martin Broda, gdje je start regate, do Bosanske Krupe, gdje završava.

"26. jula u Martin Brodu će se formirati kamp sa učesnicima, a navečer je svečano otvaranje, uz kulturno-zabavni program gdje će goste zabavljati lokalni izvođači. Dana 27. jula je start regate, odnosno iz Martin Broda do Štrbačkog buka, sa pauzom u Kulen Vakufu. Tu noć, učesnici regate će zanoćiti u kampu na Štrbačkom buku, gdje ćemo također prirediti kulturno-zabavni program za sve učesnike i posjetioce. 28. jula je najatraktivniji dio etape, od Štrbačkog buka do Bihaća, sa pauzom u mjestu Račić nadomak Bihaća. Rafteri u svi učesnici regate bi, prema planovima, između 18 i 19 sati trebali uploviti u Bihać, a na Gradskom mostu će ih dočekati građani Bihaća i svi posjetioci", ističe Amarildo Mulić, direktor NP "Una".

Na toj lokaciji, organizirat će se i tradicionalni skokovi sa Gradskog mosta, kao i skokovi sa blob jastuka, što je atrakcija koja je prošle godine po prvi put održana na ovim prostorima. Istu noć, na Gradskoj otoci održat će se koncert legendarne grupe Prljavo kazalište.

U subotu 29. jula, etapa kreće iz Bihaća prema Bosanskoj Krupi, uz pauzu u okviru turističko-rekreativnog centra hotela Sedra u Cazinu. U kasnim popodnevnim satima učesnici bi trebali uploviti u Bosansku Krupu, gdje će također biti upriličen program u okviru završnice Una regate. Tu će se izabrati najbolje i najhrabrije posade, najmlađi i najstariji učesnik, Unska sirena, njene pratilje, muški Neptun, kao i mnoge druge nagrade.

"Očekujemo veoma dobru zabavu za sve učesnike, kotizacija je simboličnih 40 KM, u koju je uključena i ulaznica za koncert Prljavog kazališta, kao i ishrana za sve učesnike regate. Učesnici trebaju samo obezbijediti mjesto u čamcu, a za to se mogu obratiti nama kao organizatoru ili turističkim agencijama koje pružaju usluge raftinga i kajaka na divljim vodama u USK, a svi se mogu pronaći na našoj web stranici", istakao je Mulić.

Muzički koncerti: Prljavo kazalište, Dino Merlin, Hari Mata Hari, Festival piva i muzike

Osim avanturističkih oblika turizma, Una regate, Bihaćkog ljeta i Krajina Film Festivala, ovog ljeta u krajiškim gradovima bit će održano i nekoliko vrhunskih koncerata, koji će svoj vrhunac imati u periodu Una regate i Krajina Film Festivala.

"Pored već pomenutog Imperium festivala, bit će održano i nekoliko odličnih koncerata. S obzirom na to da Una regata svake godine ide uzlaznom putanjom, prošle godine smo, u okviru regate, organizirali koncert Bijelog dugmeta, dok ove godine sa našim partnerima NP "Una" pripremamo koncert Prljavog kazališta, koji će se održati na Gradskoj otoci u Bihaću 28. jula. Inače, Prljavo kazalište ove godine obilježava 40 godina svog postojanja, pa su tu godišnjicu, simbolično, htjeli obilježiti i na 45-toj Una regati", kazao nam je Elmir Rekić iz agencije Stage Art.

Sa općinom Bosanska Krupa trenutno se pregovara za koncert koji će se 29. jula, na dan završetka Una regate, održati u ovom gradu, a učesnicima regate će, prema posljednjim informacijama, svirati Hari Mata Hari ili Amel Ćurić.

"Kao partneri sa firmom Magaza, preuzeli smo i suorganizaciju koncerta Dine Merlina na Starom gradu Ostrošcu, koji je svojevrsni hram kulture. To će se desiti 31. jula i o tome je već upoznata bosanskohercegovačka i javnost u regiji. Pripremamo još jedan odličan koncert na stadionu Jedinstva koji će se održati do polovine augusta, a trenutno smo u pregovorima sa izvođačem i u narednim danima će sve biti ozvaničeno. Čak smo pripremali i koncert Zdravka Čolića za ovo ljeto, no on je pomjeren za narednu godinu", istakao je Rekić.

On je otkrio i da će se u septembru, u periodu održavanja sajma Ekobis, održati i prvi Festival piva i muzike u Bihaću, dok će 6. oktobra u Cazinu igrati Vatre Anadolije.

Osim prethodno nabrojanih manifestacija i događaja koji će se ovog ljeta održati u regiji Bosanske krajine, svi naši sagovornici istakli su i proširenu ponudu brojnih hotela, restorana, terasa, ugostiteljskih objekata i eko-sela širom Unsko-sanskog kantona, tako da je svim posjetiocima i turistima zagarantovano vrhunsko domaćinstvo i sadržaji kakve samo Krajišnici mogu ponuditi i prezentirati.