Nesvakidašnji prizori
370

Zadivljujući snimak iz zraka: Pogledajte sve prirodne i historijske ljepote Ilidže

S.H.P.
Ilidža je najstarije naseljeno područje Sarajeva koje je bogato prirodnim i historijskim ljepotama. Na snimku iz zraka izgleda doista zadivljujuće, a ekipa koja je radila promotivni video uspjela je objediniti sve ljepote ove općine na jednom mjestu.

Na Ilidži se nalaze neki od ostataka neolitskih, ilirskih, rimskih naselja te terminalnih kupatila koja su korištena za vrijeme Rimskog, Osmanskog i Austro-Ugarskog carstva.

Na snimku se mogu vidjeti i hoteli Austria, Bosnia, Hungaria i Hercegovina koji datiraju još iz austrougarskog perioda. A nezaobilazan segment ove općine je i popularno odmaralište i jedno od najljepših mjesta u Sarajevu Vrelo Bosne, do kojeg se dolazi kroz tri i po kilometra dugu Aleju.

Na ovom mjestu izvire rijeka Bosna, značajan vodotok za mikroregije kroz koje teče, a i za cijelu BiH.

Na kraju videa može se vidjeti i Rimski most koji se nalazi na popisu Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine. Ovaj most prvi put je spomenut u 16. vijeku oko 1550. godine. Most je restauriran više puta u 20. stoljeću, a od 1986. pa do danas je pretrpio manja oštećenja.

Osim prirodnih i historijskih ljepota, u videu je prikazan i savremeni dio Ilidže poput zgrade Općine Ilidža, Četvrte gimnazije Ilidža te mnogobrojnih shopping centara i modernih hotela.