Putovanja
0

Zadivljujuće fotografije mosta kod Hooverove brane

Sarajevo-x.com
Most na Hooverovoj brani jedan je od objekata koji ulijevaju strahopoštovanje. Džinovski objekt čiji je završetak izgradnje planiran za septembar već se može vidjeti u punom sjaju na zadivljujućim fotografijama, piše "Daily Mail".

Dvanaest godina u planiranju i pet godina u izgradnji most, službeno poznat kao "Mike-Pat O'Callaghan Tillman Memorial Bridge", konačno dobiva svoj oblik.

Pruža se 270 metara iznad rijeke Colorado, a kad bude završen njegova ukupna dužina iznosit će 580 metara.

Izgrađen u sjeni kultne brane, koja je od velikog značaja za Nevadu i Arizonu, novi objekt je zapravo prvi lučni most izgrađen u kombinaciji betona i čelika u SAD-u. Procjenjuje se da će koštati 190 miliona eura, ali će zato njime dnevno prolaziti 17.000 kamiona i automobila. Također će omogućiti da se zatvori cesta koja ide do vrha brane.

Nakon što je dugo bila najdostupniji prijelaz preko rijeke između Nevade i Arizone, smatra se kako je sad Hooverova brana, koja je izgrađena 1936., u opasnosti od terorističkih napada, pa je kamionima već zabranjen promet. U novembru ni automobili više neće moći prelaziti preko nje.

Most će imati četiri saobraćajne trake, a dizajniran je tako da bude u sjeni brane koja drži umjetno jezero Mead. Na njemu je radilo oko 3.000 ljudi.

Most je nazvan po Mikeu O'Callaghanu, bivšem guverneru Nevade i Patu Tillmanu, bivšem igraču američkog nogometa koji se nakon terorističkog napada 11. septembra 2001. prijavio u vojsku. On je potom ubijen u Afganistanu, objavio je "Daily Mail".