Putovanja
30

Westfjords - mjesto u kojem ima više vodopada nego ljudi

Klix.ba
Westfjords, poluostrvo na sjeverozapadu Islanda, jedno je od najdivljijih područja ionako divlje, ali prelijepe zemlje kojom dominiraju netaknuta prirodna područja.

Manje od 7.500 ljudi živi rasuto na 22.000 kvadratnih kilometara, što je najslabije naseljeno područje Islanda, ali i najhladnije.

Zima traje od septembra do juna, a karakteriziraju je jaki udari vjetra, gusta magla i jak snijeg zbog kojeg je regionalni aerodrom zatvoren sedmicama.

Prekrasni netaknuti krajolici u Westfjordsu ostavljaju bez daha, no samo tri posto turista dolazi ovdje, što zbog okrutnih vremenskih prilika, što zbog nedostatka turističke infrastrukture koja otežava putovanje.

Najveće naselje na poluostrvu je Ísafjörður u kojem živi 2.600 ljudi. U njegovoj blizini je Súðavík sa samo 150 stanovnika. U vrijeme najvećih olujnih vjetrova i jakog snijega ovdje se može doći samo brodom. A zatvoreni putevi u Westfjordsu su uobičajeni.

Priobalni put koji povezuje ova dva mjesta poznat je kao zona opasnih lavina. Godine 1995. u lavinama su poginule 34 osobe.

Iako zima stigne rano, prekrasne boje prirode dugo ne blijede. Gdje god da pogledate bit ćete fascinirani. Na 80 km od Ísafjörðura nalazi se najveći vodopad ovog područja i jedan od najpopularnijih atrakcija Islanda - Dynjandi.

Kažu da Westfjords ima više vodopada nego stanovnika. Nije nimalo jednostavno putovati iz mjesta u mjesto, ceste su loše, a gradovi teško dostupni.

No, ako se nekada i nađete u ovom zabačenom kutku Islanda, dovoljno će biti da se okrenete oko sebe i shvatite da se za Westfjords vrijedi malo i namučiti.