Putovanja
0

Washington: Poletio prvi Boeing 737 Max 8

Klix.ba
Novi Boeing 737 Max 8 model je poletio iz Rentona, u Washingtonu gdje je avion i napravljen. Avion je poletio u 10 sati ujutro po lokalnom vremenu. Iako je vrijeme bilo nepovoljno, uz kišu i vjetar, avion je poletio, a uprkos nevremenu, skupio se veliki broj ljudi koji su uživo željeli vidjeti polijetanje prvog Boeinga 737 Max.

Prvi letovi novog aviona planiranI su u ravnoj liniji leta, na lokalnim udaljenostima i razrađeni su do zadnjeg detalja, a sve u cilju da let prođe bez problema.

737 Max 8 model je građen sa manjim napretkom u odnosu na prethodni model koji dominira nebom već decenijama.

Originalni 737 vuče korijene iz 1960. godine, unaprjeđujući se kroz razne veličine i raspored sjedenja, jače motore i mogućnost dužih letova. Jedna od bitnijih stvari kod novog MAX modela je LEAP-18 motor, koji obećava za 20 posto bolju iskoristivost goriva u odnosu na prethodne modele.

Konkurent Boeingu 737 Max 8 će biti Airbusov novi A320neo. Osim Boeinga 737 Max 8, članovi nove porodice su 737 Max 7, Max 200 i Max 9.

Novi avion je dobio Boeingovu Sky Cabin unutrašnjost, što znači da ima redizajnirani prostor za prtljag u kabini, veće prozore, osvjetljenje u različitim bojama i slično.