Putovanja
249

Volite li vožnju vozom? Ovo su relacije na kojima ćete uživati

Klix.ba
U poređenju sa automobilom i avionom, voz je najudobnije prijevozno sredstvo. Omogućava vam da se opustite, zavalite u svoje sjedište i uživate razgledajući prirodu oko sebe. Turistički vodič Fodor's donosi listu 15 najljepših tura.
Švicarska
Švicarska

Vožnja od Zermatta do St. Moritza u Švicarskoj nudi pogled na veličanstvene Alpe i izaziva strahopoštovanje prema sjajno plavom nebu i zelenim dolinama, zbog čega je ova tura prava vizuelna gozba. Prolazi se kroz 91 tunel i prelazi 291 most, a vožnja traje sedam sati.

Colorado
Colorado

Od Duranga do Silvertona u Coloradu popet ćete se više od 900 metara i otputovati 130 godina u prošlost. Vozom na paru, čija lokomotiva datira iz 1920. godine i koji se kreće 30 km/h, putuje se kroz strme planinske prolaze na jugozapadu Colorada. Ovaj voz se pojavljuje u filmu "Butch Cassidy and the Sundance Kid" iz 1969. godine u kojem glume Paul Newman i Robert Redford.

Peru
Peru

Hiram Bingham Orient Express od Cusca do Machu Picchua, dvije top destinacije u Peruu, vozi cijeli dan. Vožnja kroz dolinu rijeke Urubamba praćena je bogatom večerom od četiri slijeda.

Novi Zeland
Novi Zeland

Od Christchurcha do Greymoutha na Novom Zelandu prelazi se jug zemlje za 4,5 sata. Iz voza se pruža nevjerovatan pogled na poljoprivredna dobra u Canterburyju i rijeku Waimakiriri, a sve to prati dramatični vijadukt koji vozi do nacionalnog parka Arthur’s Pass.

Vels
Vels

Simpatični uski historijski voz, čija lokomotiva i vagoni datiraju iz 1865. godine, vozi po Velsu. Kad se tek pojavio na šinama služio je za prevoz škriljca iz brojnih rudnika u ovom području. Inspirisao je W.V. Awdryja da napiše knjige "Thomas the Tank Engine".

Kanada
Kanada

Dvodnevno putovanje iz planinskog grada Banffa u Alberti do kosmopolitskog Vancovera u Kanadi pored sjajnog pogleda nude i mnogo hrane, pa je moguće da iz voza izađete teži nego kad ste ušli. Film "The Bachelorette" iz 2009. godine sniman je upravo u ovom vozu.

Arizona
Arizona

Savezna američka država Arizona mjesto je neodoljivog putničkog voza kompanije The Grand Canyon Railway koja nudi uvid u mnoge faze putovanja vozom u SAD-u. Tu su vagoni iz 1923. godine, te oni iz 1950-ih, ali bez obzira u koji sjedete imat ćete šta vidjeti. U jednom smjeru putovanje traje dva sata i petnaest minuta.

Škotska
Škotska

Od Edinburga po Štotskom visočju voz prolazi spokojnim netaknutim zelenilom, pored jezera, drevnih dvoraca, potoka... Putnici mogu iznajmiti kiltove ili neke slične kostime kako bi ih nosili tokom vožnje.

Indija
Indija

Kroz živopisnu Indiju od 2010. godine vozi Maharajas Express, kompanija koja nastoji vratiti slavu nekadašnjih prelijepih vagona kojima su se u prošlosti prevozile maharadže. Vozeći samo 88 putnika, ovaj voz ide iz Delhija i Mumbaija kroz Rajasthan do destinacija vrijednih posjete i fotografisanja, kao što su Agra, Jaipur, Udaipur i Ranthambore. Svaki od salona u ovom vozu je dobio ime po legendarnom dragulju koji je nosio maharadža, od Heere (dijamanta) do Panne (smaragda).

Portugal
Portugal

Od ranog proljeća do kraja ljeta, kada cvjeta drveće badema, a terase s vinovom lozom pucaju od voća, od Porta do Pocinha u Portugalu najbolje je uživati u vožnji zelenom dolinom rijeke Douro. Pritom se prelazi 30 mostova i 26 tunela, a voz se zaustavlja na prelijepim historijskim stanicama kao što su Régua i Pinhão.

Australija
Australija

Od Adelaide do Darwina duga je vožnja. Traje tri dana i dvije noći, ali ne postoji bolji način da shvatite kolika su prostranstva i ljepote Australije.

Aljaska
Aljaska

Nećete moći odvojiti pogled od divljih životinja koje ćete sresti usput ako se budete odlučili na vožnju vozom Aljaskom. Od Anchoragea do Fairbanksa vas čeka poseban panoramski pogled, posebno prema Mt. McKinleyu.

California
California

Od Nape do St. Helene u Californiji tri sata možete pijuckati različita vrsta vina ili večerati u vagonima Napa Valley Wine Traina. Prolazak kroz suncem okupane vinograde u retro vozu iz 1915. godine pripremit će vas za svježe spremljenu večeru koja se putnicima služi.

Njemačka
Njemačka

Tura od Mainza do Koblenza u Njemačkoj nudi vam pogled na prizore za razglednice. Stoljetni dvorci i slikovita rijeka čine da vam putovanje prođe začas.

Od Budimpešte do Istanbula vozi Danube Express. Četiri dana vožnje u ovom "hotelu na točkovima" ne samo da će vam omogućiti pogled i zaustavljanje u srednjovjerovnim gradovima i dvorcima, već je to jedini međunarodni privatni voz u Evropi koji ima en-suite odjeljenja i klimauređaje.

voz