Kuća i ured
0

Stari voz kao luksuzni smještaj

Klix.ba
Britanski par iz Cornwalla, Lizzy i David Stroud napravili su neobičan smještaj za sve ljubitelje željeznice. Stari vagoni pretvoreni su u luksuzne gostinjske kuće.

Lizzy i David prvi su vagon kupili prije 17 godina, nakon što su otkrili skriveni kolosijek u svom vrtu. Vagon su platili samo 266 dolara. Danas, njihov ugostiteljski projekt Railholiday raspolaže sa četiri vagona, a još pet je u procesu restauracije. Vagone su kupili od privatnih kolekcionara na eBayu.

Kolosijek su otkrili nakon što su kupili staru željezničku stanicu i pretvorili je u porodični dom.

"To je bio jedini posjed koji smo tada mogli priuštiti u oblasti", kaže Lizzy i dodaje kako je, sa suprugom, došla na ideju da na kolosijek postave stari vagon i pretvore ga u gostinjsku kuću za prijatelje.

Ubrzo su počeli da ga izdaju, kako bi koliko-toliko povratili sredstva koja su uložili u restauraciju vagona. Vagon je postao toliko popularan da je postao uspješan porodični posao. Nazvali su ga Old Luggage Van.

Tu je i stari pokretni poštanski ured koji je oborio nekadašnji rekord od 160 km/h te salonski vagon napravljen za dijamantni jubilej kraljice Victorije.

Vagonski smještaj isprva je bio namijenjen ljubiteljima željeznice koji traže neobičan smještaj dok putuju Cornwallom. Međutim, počeo je da privlači čitave porodice, parove i organizovane grupe.

Neke od novih vagona u ponudi planiraju da pretvore u smještaj potpuno pogodan za nepokretne osobe te igraonu.