Grad s bogatom istorijom
0

Više od Tribunala: Upoznajte ulice i znamenitosti Haaga

Piše: A. Panjeta
Haag (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
Kada se na području nekadašnje Jugoslavije spomene grad Haag, svima je prva asocijacija Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u kojem su suđeni i presuđeni brojni ratni zločinci koji su tokom rata u BiH, ali i Hrvatskoj počinjili neka od najgorih zlodjela počinjenih na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata.

U organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN), autor ovih redaka skupa s grupom novinara iz BiH imao je priliku posjetiti Tribunal koji je pred zatvaranjem nakon kojeg će prerasti u Rezidualni mehanizam. Novo tijelo objedinjavaće nekadašnji Sud za Ruandu (ICTR) i ICTY, a dijelom s radom počinje 2012. kada se zatvara Sud za Ruandu.

U punom kapacitetu Mehanizam počinje s radom 2014. nakon gašenja ICTY-a, a osim što će preuzeti suđenja Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću koja do tada najvjerovatnije neće biti završena, nastaviće da djeluje kao arhiska, naučna i edukativna institucija namijenjena svima koji žele iz prve ruke učiti o tome šta se na Balkanu dešavalo devedesetih. U slučaju ne daj Bože novih zločina, u drugom dijelu Haaga je Međunarodni krivični sud za ratne zločine koji se trenutno bavi zločinima u afričkim zemljama, a nadležan je za ratne zločine u cijelom svijetu.

Za razliku od nas s prostora nekadašnje zajedničke države, Holanđanima je Tribunal samo jedna od brojnih međunarodnih institucija smještenih u Haagu koji je i upravno sjedište Holandije. Tu su oba doma Parlamenta Holandije, a tu živi i holandska kraljica Beatrix. Grad ima bogatu istoriju, utemeljen je davne 1248., a u njemu i danas radi pub "De Prins Tabeerne" otvoren 1630.

U Haagu je i poznata galerija Mauritshuis koja se može pohvaliti jednim od najznamenitijih izložaka, "holandskom Mona Lizom" - znamenitom Djevojkom sa bisernom naušnicom Johana Vermeera. Tu su i brojna djela drugih poznatih holandskih autora, među kojima se svakako izdvajajaju Rembrandtov Čas anatomije i druga njegova djela.

Grad broji oko 500.000 stanovnika i po tome bi moglo izgledati da je veličine Sarajeva, ali je zbog spratnosti koja rijetko gdje prelazi tri ili četiri sprata, grad "otišao u širinu" i čini se mnogo većim i prostranijim. Izuzetak je novi, moderni centar grada u kojem se grade visoki neboderi koji zbog izbora materijala i dobrih arhitektonskih rješenja ne odudaraju suviše od ostatka Haaga. Ulice nisu pretjerano čiste najviše zbog brojnih opušaka koje bacaju "šetači-pušači" kojima je pušenje zabranjeno u skoro svim kafićima i pubovima, ali je grad u cjelini uredan.