Replike u zemlji originala
0

Venecija kao zabavni park sa plastičnim gondolama?

Sarajevo-x.com
U toku svoje historije Venecija je preživjela mnogo toga - invazije armija, stalne poplave i marš turista. Ipak, posljednji napad na ovaj slavni grad mogući je dolazak plastičnih gondola.

Brodogradilište na jugu Italije ponudilo je jeftinu verziju brodica koje je lako čistiti. Tvrde da su to prave replike drvenih originala sa dodacima koji im omogućavaju otpornost na vodu i lako održavanje.

Jeftine gondole ipak nisu naišle na odobravanje gradskih vlasti, koje se boje da će njima Venecija početi ličiti na Disneyevu verziju same sebe.

Aldo Reato u ime predstavnika udruženja gondolijera ideju naziva "uvredljivom".

"Mi gondolijeri se tome u svakom slučaju protivimo", kaže Reato za dnevnik Nuova Venezia. "Plastične gondole su nezamislive i ja sam siguran da bi se s tim cijeli svijet složio. Pored tradicije i pravila, ideja o gondoli od fiberglasa je nepraktična jer ovo nije neki zabavni park, već Venecija."

Brodogradilište Giuseppe Gioia na jugu Italije ponudilo je Veneciji plastične gondole sa "aviotehnologijom", za oko 25.000 eura jeftinije od tradicionalnih. Tipična gondola napravljena je od borovine, trešnjinog drveta, hrastovine, mahagonija, orahovine, grabovine, tisovine i drveta lipe. Unutrašnjost može biti crna, tamno plava ili ljubičasta. Svi ostali dijelovi moraju biti crni.