Duga 11 kilometara
103

Uređenje planinarske staze Lukavica-Trebević privodi se kraju, otvorenje 19. maja

Piše: A. B.
Uređenje planinarske staze Lukavica-Trebević se privodi kraju i trebala bi biti otvorena 19. maja ove godine. Te aktivnosti su počele prije pola godine u okviru projekta "Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH" koji provodi Međunarodna zajednica za migrante, a na inicijativu neformalne grupe mladih i članova planinarskog društva "Trebević" Istočno Sarajevo.

Dužina staze je 11 km, a visinska razlika pri usponu je oko 1100 metara i do vrha Trebevića ovom stazom je potrebno oko pet sati hoda. Polazi iz Lukavice, tačnije od Energoinvesta i dalje prema naseljima Ivanići. Kosa, Kadino Brdo, Pteruše, Gornji Miljevići, Miljeva strana.

"Na samom početku planinarske staze bit će postavljena info tabla sa svim potrebnim informacijama o samoj stazi i podaci o biljnom i životinjskom svijetu koji možemo sresti i vidjeti na tom putu prema vrhu planine. Cijela dužina staze će biti markirana i označena sa putokazima i na taj način će biti prilagođena svim generacijama i kondicionoj spremnosti budućih korisnika", rekli su iz Planinarskog društva "Trebević" Istočno Sarajevo.

Uređenje planinarske staze bi trebalo biti završeno 19. maja kada će svi planinari i građani imati priliku prošetati njom.

"Od početka proljeća se aktivno radi na čišćenju i uređenju staze te nažalost nailazimo i na divlje deponije smeća koje nam stvaraju probleme prilikom rada, a i stvarni su problem naše zajednice jer ugrožavaju životnu sredinu. Nadamo se da ćemo ove probleme rješiti i poslove privesti kraju do planiranog otvorenja staze", istakli su.

Na kraju su naveli da je ovaj projekat podržao USAID u BiH, Vlada Velike Britanije te Ambasada Republike Italije u BiH.