Putovanje kroz BiH
195

Upoznajte ljepote Blidinja: Područje netaknute prirode za odmor duše i tijela

Klix.ba
Padine planine Čvrsnice sa Blidinja
Padine planine Čvrsnice sa Blidinja
Putujući Bosnom i Hercegovinom, iako relativno malim prostorom, može se pronaći mnogo različitih prirodnih oblika, lijepo raspoređenih po svim dijelovima domovine, kaže Afan Abazović, turistički i planinarski vodič.

Ovoga puta njega i grupu koju je predvodio put je odveo južnije, prema granici Hercegovine i Tropolja, gdje se nalazi prostrano Dugo polje, omeđeno dvjema planinama, Čvrsnicom i Vran-planinom, sa jezerom Blidinje i nekoliko zanimljivih kulturno-historijskih spomenika. Sve je omeđeno u Park prirode Blidinje, još od 1995. godine.

Blidinje se nalazi na teritoriji pet bosanskohercegovačkih općina: Prozor, Jablanica, Mostar, Posušje i Tomislavgrad. Asfaltne ceste vode iz Posušja, iz Tomislavgrada i iz Jablanice i dužine su oko 30 km. Iz Sarajeva, najbliža je ona preko Jablanice. Ustvari, to je sada najbliža ruta od Sarajeva do Splita. Put vodi preko Konjica do Jablanice, gdje se usmjerava prema dolini rijeke Doljanke, kroz sela Doljani i Sovići.

Magični predjeli Parka prirode Blidinje

Iznad sela, put izbija na prijevoj Sovićka Vrata, koji je i jedan od ulaza u Park. Nestvarno je biti na mjestu gdje se pogled mijenja u 10 metara, kada sa lijeve strane ceste vidite dolinu Doljanke, a ispred sebe prostranstvo Dugog polja. Lijevo, iz pravca Jablanice, nalazi se planina Čvrsnica. To je jedna od najljepših planina Dinarida, a sa najvišim vrhom Pločno (2226 mnv), četvrta je po visini u Bosni i Hercegovini, nakon Maglića (2386 mnv), Volujka (2336 mnv) i Ljubišnje (2238 mnv).

Sa desne strane Dugog polja iz pravca Jablanice, izdiže se Vran-planina. Pogled na nju opravdava njeno ime, jer je tamna od četinarskog rastinja kojim je obrasla. No, neki smatraju da je dobila ime i po vranama, koje su nekada naseljavale njene visove. Njen vrh se nalazi na 2074 mnv i pruža široke vidike na sve strane svijeta. Na padinama Čvrsnice, u naselju Risovac, izgrađen je i ski centar, jedan od rijetkih u svijetu po tome što se nalazi unutar 50 kilometara od morske obale. Polazna tačka je na 1300 mnv, ski lift je dužine 929 metara, a nudi četiri staze različite zahtjevnosti, od kojih je jedna sa svim takmičarskim elementima koje zahtijeva Međunarodna skijaška federacija (FIS). Planski izgrađeno vikend-naselje daje izuzetno lijepu sliku o uređenosti cijelog kompleksa, a nude se i smještajni kapaciteti u tim objektima.

Najpoznatije znamenitosti parka uz jezero su i bogata arheološka nalazišta, te nekropola sa 150 stećaka

Grupu Afan vodi u pješački obilazak Dugog polja. Najprije u obilazak nekropole stećaka Dugo polje. Jedna je to od ukupno 30 nekropola, a jedna od 22 nekropole na tlu Bosne i Hercegovine uvrštenih na listu UNESCO svjetske baštine. Ima 150 stećaka različitih oblika, a pretpostavlja se da potiče iz druge polovine 14. vijeka. Nakon toga, put dalje vodi prema Blidinjem jezeru. Usput, prolazi se pored raskršća za Masnu Luku, predio Parka, koji čini najveće evropsko stanište endemskog bora munike. Tu je i presijecanje Bijele staze Via Dinarice, koja silazi sa Vran-planine, prelazi preko Dugog polja i penje se na Čvrsnicu.

Konačno, tu je i Blidinje jezero, površinom najveće prirodno jezero u Bosni i Hercegovini. Iako relativno plitko, sa dubinom od metra do četiri, ono je dom nekoliko životinjskih vrsta, a u njemu se nalazi i endemska riba oštrulja, ubačena iz Buškog jezera.

Jablanica - čuvar sjećanja na čuvenu Bitku na Neretvi

Povratak sa Blidinja pružio je mogućnost svraćanja u Jablanicu, u posjetu prostoru Muzeja “Bitke za ranjenike”, u podsjećanju na veliku bitku odigranu u februaru i martu 1943. godine, kada su snage Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije, lukavo umakle njemačkim i talijanskim snagama, te njihovim kolaboracionistima, ustaškim i četničkim snagama preko Neretve.

Osim toga, sjećanja na snimanje remek-djela jugoslovenske filmske industrije “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića, ne blijede, ne samo zbog velikih svjetskih imena na listi glumaca, nego i zbog plakata čiji je autor Pablo Pikaso. Sve to je bio dodatni argument za nominaciju za Oskara za najbolji strani film 1970. godine.

Ljupka i srdačna čaršija Konjic nezaobilazna je tačka predaha

Šetnja gradom na Neretvi, mnogo detalja o Prenju, Ćupriji, skokovima u Kazan, Titovom bunkeru, raftingu i drugim karakteristikama Konjica privlače i one najizbirljivije. Povratkom u Sarajevo, gosti, zasigurno, željni da vide još sličnih prirodnih i kulturno-historijskih znamenitosti, kojih Bosni i Hercegovini ne manjkaju. Time se otvaraju nove perspektive za turističku ekspanziju naše domovine.

Ponekad živimo toliko brzo da zbog toga propuštamo ljepote koje se nalaze u malim stvarima, kao što je npr. ovaj vikend - izlet u prirodi na destinaciji Parka prirode Blidinje, koji predstavlja pravi odmor za dušu i tijelo s kim god da krenete.