Putovanja
21

Unutar najvećeg podvodnog akvarija na svijetu

Klix.ba
Ambiciozna Kina, koja u svemu želi biti na prvom mjestu, u martu ove godine okitila se Guinnessovim rekordom za najveći podvodni akvarij.
Foto: AFP
Foto: AFP

Chimelong Ocean Kingdom, akvarij otvoren u sklopu istoimenog hotela na otoku Hengquin, ima sedam cjelina koje prikazuju različite dijelove okeanskog života. Njegova impozantna veličina oduševljava posjetioce koji hrle da vide sve što nudi.

Foto: AFP
Foto: AFP

Nevjerovatnih 48,75 miliona litara svježe i slane vode učinilo je da kineski akvarij preuzme titulu najvećeg od onoga u Atlanti. Izgradnja kompleksa je koštala 3,3 milijarde dolara, a njime je srušeno ukupno pet svjetskih rekorda.

Foto: AFP
Foto: AFP

Posjetiocima je ovdje najprivlačniji prozor od 39,6x8,3 metra kroz koji mogu gledati ajkule, a već nakon prvog, neoficijelnog otvaranja u januaru ove godine Ocean Kingdom je ugostio pola miliona turista na svojih 143 hektara površine. Posebno zabavni su ronioci koji zabavljaju publiku.

Foto: AFP
Foto: AFP

Akvarij je povezan sa hotelom Chimelong Hengqin Bay 1.000 metara dugim "Grand kanalom", što ga čini "najvećim hotelom s ekološkom tematikom" u Kini.