Zima u Španiji
0

Umjesto mora i sangrije - planine pod snijegom

Sarajevo-x.com
Španski ministar turizma pokrenuo je kampanju privlačenja posjetilaca nazvanu "Zima u Španiji" koja turistima umjesto tradicionalnog ugođaja na suncu uz more i sangriju nudi posjetu planinama prekrivenim snijegom i uživanje u zimskom okruženju.

"Ovo je vladin prijedlog kojim bi se ljudi trebali privući na nešto drugačije od uobičajenog ljetnog odmora. Želimo pokazati da sunce ovdje sija tokom cijele godine," ponosno ističe glasnogovornik španskog ministarstva za turizam i industriju.

Kako javlja britanski list Telegraph, nova kampanja će biti predstavljena krajem septembra na sastanku u Sevilli, a potaknuta je značajnim padom broja turista u julu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom prethodne. Sve rijeđe dolaze Švicarci, Francuzi i Italijani, a ovim problemom najteže su pogođene španske hit destinacije - Catalonia, Andalusia, Kanarska ostrva, Valencia i Baleari.

Čak se i broj domaćih turista smanjio za 30 posto.

"Već čujemo bubnjeve upozorenja. Ništa ne upućuje na to da bi se u ostatku ove godine stanje moglo popraviti i tako nadoknaditi gubitke iz jula," kaže podpredsjednik Alliance for Tourism Excellence, Jose Luis Zoreda i zaključuje kako je potrebno pprovesti hitne mjere u vidu "velike finansijske injekcije" koja će pomoći španskom turizmu jer mnogi turisti zamjenjuju Španiju Turskom, Egiptom i drugim zemljama Sjeverne Afrike koje su za 30 posto jeftinije.

Španija planira otvoriti turističke urede u Rusiji, Kini i Indiji.