Fizička distanca
319

Ugostitelji u Firenci oživjeli srednjovjekovnu tradiciju prodaje vina kroz male prozore

N. V.
Foto: Wine Window Association
Foto: Wine Window Association
U Firenci su se ugostitelji zbog pandemije koronavirusa vratili srednjovjekovnom posluživanju vina sa prozora. Mnogi su ovu dugogodišnju tradiciju Toskane doživjeli prvi put u životu.

Nakon što je Italija u februaru morala zaustaviti veliki dio svoje privrede i zaključati stanovništvo s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, muzičari i pjevači su komšije zabavljali sa svojih balkona dok su sa prozora visile zastave s riječima "andrá tutto bene" u prevodu "sve će biti uredu".

Kreativni vlasnici restorana i barova u Firenci su sada, inspirisani srednjovjekovnom tradicijom, pronašli način da održe svoje poslovanje, ali i duh grada.

Foto: Wine Window Association
Foto: Wine Window Association

Udruženje Vinski prozori Firence kažu da je pregršt vinskih prozora širom grada sada otvoreno i oni poslužuju vino, kafu i druga pića. Ovi prozoti su nekada korišteni za prodaju viška vina radničkoj klasi.

Predsjednik ovog udruženja iz Firence kazao je Insideru da su ljudi prije kucali po malim drvenim kapcima kako bi napunili svoje boce s vinom direktno od porodica Antinori, Frescobaldi i Ricasoli koje i danas proizvode neka od najpoznatijih italijanskih vina.

Foto: Wine Window Association
Foto: Wine Window Association

Ovi vinski prozori su jedinstveni za Firencu i Toskanu, a nekada su bili normalan dio svakodnevnice. Vremenom kako su se mijenjali zakoni o prodaji vina oni su postepeno propali, a mnogi od njih su i trajno izgubljeni.

Više od 150 vinskig prozora još uvijek postoji samo unutar zidina grada Firence, a u regiji ih je mnogo više. Sada su neki od njih ponovo otvoreni i koriste se za posluživanje pića i hrane na trenutno socijalno prihvatljiv način, odnosno uz poštovanje fizičke distance.

Sladoled Vivoli u blizini Duomo galerije poslužuje kafu i želatine upravo kroz jedan takav prozor. Turisti u blizini uživaju u svojim pićima dok novi način posluživanja prija i koronavirusu, ali i Instagramu. Jedan od prozora je naprimjer otvoren samo od 18 sati i poslužuje vino svake večeri.

Foto: Wine Window Association
Foto: Wine Window Association

Ovo nije prvi put da Italijani vinske prozore koriste za zaustavljane širenja zaraze. Dok je 1630. godine kuga harala Italijom istoričari su primijetili da su prodavači vina shvatali važnost samoizolacije pa su ovi prozori i tada korišteni. Umjesto da direktno uzimaju novac oni su pružali metalnu ravnu kašiku kroz prozor gdje su kupci ostavljali novac, a vinari bi je dezinficirali sirćetom.

S obzirom na to da srednjovjekovni vinski prozori kroz vrijeme i dalje imaju svrhu možda italijani shvate da su upravo oni dio njihovog "novog normalnog".