Povećan i broj noćenja
166

U Tuzli rekordan broj turista: Gosti stižu iz dalekog Meksika, Novog Zelanda i Madagaskara

A. K.
Panonska jezera su i dalje najveća atrakcija (Foto: A. K./Klix.ba)
Panonska jezera su i dalje najveća atrakcija (Foto: A. K./Klix.ba)
Tuzla iz godine u godinu poprima sliku sve primamljivije turističke destinacije za posjetu, a tome najviše doprinose jedina vještačka jezera u Evropi. Najbolji turistički rezultati u kontekstu broja gostiju te noćenja se ostvaruju u ovoj godini, koja će po svemu sudeći biti rekordna.

Turistički promet Tuzle, uzevši u kontekst broj domaćih i stranih turista te ostvarenog broja noćenja, u posljednjoj deceniji rekord je doživio 2019., ali će on u ovoj godini biti premašen. To se dešava zbog oporavka turističkog sektora koji je uslijedio nakon pandemije koronavirusa, pokazujući ubrzan trend rasta turističkog prometa u gradu soli.

Shodno tome, kako je za Klix.ba potvrđeno iz Turističke zajednice Tuzle, u prvih šest mjeseci 2023. godine u gradu su prijavljena 15.333 dolaska turista, od čega je 8.551 domaći i 6.782 strana. U spomenutom periodu ostvareno je 35.109 noćenja, što je odličan rezultat.

Turisti se u prosjeku zadržavaju nešto više od dva dana

"Domaći turisti ostvarili su 18.368, a strani 6.741 noćenje. Poredeći ovaj podatak sa prvih šest mjeseci prethodne godine, broj dolazaka je veći za 9,3 posto, a broj noćenja za 31,4 posto. Prosječna dužina zadržavanja turista u prvom polugodištu 2023. godine je 2,28 dana, a usporedbe radi, u rekordnoj 2019. godini ona je iznosila 2,02 dana", kazali su nam iz Turističke zajednice Tuzle.

U vezi s navedenim podacima, iz Gradske turističke zajednice konstatiraju da se radi o pozitivnom rastu, kako u broju dolazaka, ali i u broju ostvarenih noćenja. To se svakako odražava i na povećane privredne aktivnosti svih aktera u turizmu, odnosno svih fizičkih i pravnih osoba koje obavljaju turističko-ugostiteljske i druge komplementarne usluge povezane sa turizmom.

Tuzla kao turistička destinacija, prema podacima Kantonalne turističke zajednice, zanimljiva je gostima iz regiona, ali i onima iz Njemačke, Austrije, Švedske, Švicarske, Mađarske i Turske. Ali, na tome se sve ne završava.

"Veliki broj stranih turista dolazi i iz zemalja Skandinavije, zahvaljujući uspostavljenim aviolinijama kompanije Wizz Air, odnosno Švedske, Norveške i Danske. Također, u Turističkom Informativnom Centru Turističke zajednice Tuzle zabilježene su posjete turista iz gotovo svih krajeva svijeta, odnosno SAD-a, Meksika, Kolumbije, Japana, Novog Zelanda, Portugala, Španije, Finske, Madagaskara, Kine, zemalja Bliskog Istoka i mnogih drugih", navode iz Turističke zajednice Tuzle.

Prema svakodnevnoj evidenciji posjeta u Turističko Informativnom Centru, dolazimo do podataka da su panonska jezera najatraktivnija destinacija u gradu, a sve veći interes među posjetiocima vlada za muzeje, odnosno Muzej sporta, Muzej Kapija te Muzej Istočne Bosne, zatim Međunarodnu galeriju portreta, Atelje Ismet Mujezinović i Kuću Bosanskog jezika.

Gosti obilaze i Memorijalni kompleks Slana banja, Kuću plamena mira, izletište Ilinčica, Trg slobode i Gradski park, uz mnoštvo sakralnih objekata, odnosno Franjevački samostan, Hram uspenja presvete Bogorodice, Vladikin dvor te Šarenu, Turalibegovu i Džindijsku džamiju.

Različita struktura gostiju

"Struktura i dob turista koji borave u Tuzli je različita, što pokazuje da je grad soli vrlo interesantan kao destinacija za kratki gradski odmor, naročito zbog šarolikih sadržaja, kao što su bogato kulturno-historijsko naslijeđe, sportsko-rekreativni kompleksi, zaštićeni pejzaži u blizini poput planine Konjuh, predjeli pogodni za boravak na otvorenom u koje se ubrajaju novouređeno izletište Ilinčica i kompleks Slana banja te adrenalinski parkovi, konjički klubovi, eko-golf igrališta i slično", dodaju iz Turističke zajednice Tuzle.

Isto tako, Tuzla kao administrativno, privredno, kulturno i univerzitetsko sjedište Tuzlanskog kantona, zahvaljujući svom geografskom položaju izvrsno je povezana sa drugim gradovima u Tuzlanskom kantonu, poput Gradačca, Gračanice te Srebrenika, što turistima omogućava da se upoznaju sa ukupnom turističkom ponudom ovog dijela naše zemlje.

"Shodno tome, imamo turiste na proputovanjima koji borave u Tuzli i istovremeno se upoznaju sa turističkim sadržajima spomenutih gradova. Iz tog razloga, najveći broj prijavljenih noćenja u Tuzlanskom kantonu ima upravo Tuzla, sa učešćem od 43,8 posto od ukupno prijavljenih", naglašavaju iz Gradske turističke zajednice.

Registrirano 89 smještajnih objekata

Prema trenutno raspoloživim podacima, na području Tuzle registrirano je ukupno 89 smještajnih objekata od toga je 15 hotela, šest motela, pet pansiona i 63 privatna smještaja u koje se ubrajaju apartmani, studio apartmani, apartmani u domaćinstvu i sobe.

"Ovaj podatak nas dovodi do 1.025 posto povećanja broja smještajnih objekata u odnosu na period od prije 20 godina, tačnije 2003. kada je na raspolaganju bilo njih ukupno osam. Sve to je doprinijelo sveukupnom turističkom ambijentu i povećanju fizičkog turističkog prometa, kako domaćih, ali i stranih gostiju", nastavljaju iz Turističke zajednice Tuzle.

Zahvaljujući ekspanziji gradnje stambenih i poslovnih objekata posljednjih godina u Tuzli se bilježi sve veći broj građana koji se odlučuju na iznajmljivanje vlastitih smještajnih kapaciteta.

Od početka svoga rada, Turistička zajednica Tuzle, u sinergiji sa Gradskom upravom i drugim nadležnim institucijama, uspjela je pružanje usluga u domaćinstvima u gradu podvesti pod legalan pravni okvir i poslovanje, pa je tako do danas više od 60 posto vlasnika smještajnih kapaciteta registrovano za pružanje usluga u domaćinstvima.

"Moramo naglasiti da svakodnevno bilježimo interes naših građana za registracijom vlastitih smještajnih kapaciteta, s obzirom da i sami uviđaju benefite u smislu generisanja dodatnih prihoda. Pored toga, Turistički ured je u ovu svrhu sačinio i Smjernice za registraciju privatnih smještajnih kapaciteta te pruža stručnu i administrativnu pomoć fizičkim osobama pri registraciji te ih besplatno oglašava na službenoj stranici www.tztz.ba", pojašnjavaju iz Turističke zajednice Tuzle.

Ovakav trend nadležni vjeruju da će se nastaviti, a s tim u vezi će se steći i realan uvid u stvarni broj dolazaka i prijavljenih noćenja, jer kako kažu, zvanični statistički podaci nažalost ne pokazuju stvarno stanje turističkog prometa, koji je mnogo veći od prikazanog.

Zbog toga je, kako zaključuju, zabilježen i veći angažman nadležnih inspekcijskih organa u kontorli prijave gostiju, kako od pravnih, ali i fizičkih osoba, a Turistička zajednica Tuzle nastoji voditi internu evidenciju o prijavljenim i neprijavljenim pružaocima usluga noćenja, koji se oglašavaju na platformamam za iznajmljivanje smještaja.