Putovanja
53

U Sarajevu Drugo međunarodno takmičenje učenika srednjih škola iz turizma

Klix.ba
Drugo međunarodno takmičenje učenika srednjih škola iz turizma održat će se u ponedjeljak, 11. maja 2015. godine u periodu od 10:30 do 16:00 sati na Trgu Alije Izetbegovića, a u organizaciji JU Srednje ugostiteljsko turističke škole Sarajevo

Kako su saopštili organizatori, ciljevi takmičenja su unapređenje neformalnog obrazovanja učenika i doprinos razvoju turizma Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine.

Na takmičenju učestvuju srednje turističke škole iz Beograda, Zagreba, Pule, Opatije, Raba, Hvara, Leskovca, Podgorice, Doboja, Gevgelije, Vrnjačke Banje, Radovljice i drugih gradova.

Učenici su obavezni prikazati jedan turistički proizvod vezan za mjesto iz kojeg dolaze i prezentirati ga na tri načina kroz reklamu, štand i govorni nastup.

Usmena prezentacija će biti dijelom na maternjem, a dijelom na engleskom jeziku.

Mnogi turistički proizvodi koji će se reklamirati ove godine bit će jako zanimljivi. Neki od njih su već i svojim nazivom interesantni. Npr: bosanska kafa, Zagreb(i) sretnu zvijezdu, Čokolada, Sava mala, The seven tastes of region Gevgelija itd, navodi se u saopštenju.

Takmičenje će pratiti i ocjenjivati stručni žiri, ali i posjetioci. Za posjetioce su pripremljeni listići na kojima mogu dati svoj glas određenoj školi, i to će jako uticati na konačni rezultat.

A sljedećeg dana takmičari i njihovi mentori će obići stari dio grada u pratnji učenika i profesora Srednje ugostiteljsko-turističke škole Sarajevo. Takmičenje je podržalo Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, općina Stari Grad, Općina Centar.