Istinska čarolija
86

U posjeti zagrebačkom Adventu: Miris medenjaka, kuhanog vina i fritula pokrenut će sva vaša čula

E. Sk.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Ko nije posjetio zagrebački Advent, taj nije spoznao istinsku čaroliju blagdana. Kada vas posljednji mjesec u godini pozivaju u hrvatsku metropolu, organizatori s razlogom obećavaju pravi ugođaj.

Nije to samo floskula, što dokazuje i činjenica da je zagrebački Advent tri puta proglašen najljepšim u Europi. I prema onome što smo imali priliku vidjeti, hrvatska prijestonica nosi tu titulu sasvim zasluženo.

Zvuci božićnih zvončića, miris medenjaka, kuhanog vina, kobasica i fritula prvo je što će vam pokrenuti sva čula kada se nađete u srcu Zagreba, kod Trga bana Jelačića. Zagrebačka adventska čarolija i ove godine zaokružuje najljepše gradske ulice koje postaju kulisa prave Božićne bajke s raznovrsnim dešavanjima.

Nezaobilazne lokacije Zagrebačke adventske čarolije protežu se kroz srce grada, od Trga bana Jelačića preko Gajeve, Bogovićeve i Petrićeve ulice, do Cvjetnog trga i Varšavske. Ponuda zagrebačkog Adventa zadovoljit će sve, od istinskih gurmana, zaljubljenika u muziku i umjetnost, mališane i njihove roditelje, djedove i bake, ali i trendsetere.

Dovoljno je samo da se prepustite uživanju, a ekipa portala Klix.ba jeste.

Jedini problem kada se nađete u centru Zagreba mogao bi biti odakle krenuti i kako stići posjetiti sve čarobne lokacije koje ovaj grad nudi posljednji mjesec u godini. Ukoliko ne želite ostati uskraćeni za nešto, jedno je sigurno, a to je da vam jedan dan nikako nije dovoljan da obiđete cijeli grad. Važno je napomenti da prava čarolija nastane tek onda kada se spusti noć i kada se upale sve lampice.

Osim toga, vrlo je teško odoljeti svim delicijama koje vam se nude na svakom ćošku, u svakoj Adventskoj kućici. Mi smo probali fritule za koje su nam rekli ljubazni domaćini da su pravi specijalitet. I nisu pogriješili. Koji kilogram gore, dole, ko još broji, kada dođe vrijeme praznika.

Dok šetate Zagrebom, dodatnu atmosferu stvaraju božićne pjesme koje odjekuju gradom. U jednom od sporednih ulica, prije samog skretanja za Trg bana Jelačića čuju se taktovi pjesme "Miljacka" Halida Bešlića koju na gitari svira jedan od lokalnih muzičara.

Govorim naglas kako bih voljela čuti pjesmu "Jel' Saraj'vo gdje je nekad bilo", okreće se gospođa ispred mene i dobacuje: "Jeste, hvala Bogu". Nasmijemo se i krenemo dalje, uz jasnu poruku. Ne možete, a da se ne osjećate dobrodošlo.

Naša nezaobilazna destinacija bila je i Advent na Zrinjevcu koji tokom više od četrdeset dana donosi brojne zanimljive programe, svake večeri nastupaju različiti bendovi. Zimska bajka na Zrinjevcu već godinama donosi adventsku radost u jedan od najljepših hrvatskih gradskih parkova, a ove godine potrudili su se i da ispune kriterije svih ljubitelja tradicionalnih jela.

Kraševa originalna građevina postavljena je pravi mamac za goste. Izrađena je od punog drveta i ima brojne sadržaje kao što su Ured Djeda Mraza, dječja igraonica i veliki prolaz, koji vodi pravo do Kraševe slatke kućice. Posjetioci ovdje uživaju u vrućoj čokoladi, čarobnim Bajadera fritulama te originalnim koktelima na bazi vruće čokolade.

U kućicama se tako mogu pronaći brojni specijaliteti domaćih i stranih kuhinja kao što su burritosi, slasni burgeri, kobasice, hot dogovi, kao i gulaš, germ knedle, palačinci, ali i sarma, zagorske štrukle, krpice sa zeljem, savijače, ušećereni bademi i medenjaci.

Od pića i napitaka također ima za svakog ponešto. Posjetioci se mogu okrijepiti smoothiejima, alkoholnim i bezalkoholnim toplim napicima, a mogu uživati i u bogatoj ponudi vina na čaše, pivu te neizostavnom kuhanom vinu.

Fritule tako možete pojesti za 5 KM, a ista cijena je i vruće čokolade, kao i kobasica, dok kuhano vino i pivo koštaju 6 KM.

I kada mislite da ste vidjeli sve što se može vidjeti u Zagrebu, najbolji dio tek slijedi, a to je stari dio grada koji nikako ne smijete propustiti. Na platou Gradec ove godine predstavljeno je novo ime i koncept poznat kao "Baš naš" Advent u Klovićevim dvorima. Spoj je to čarobne adventske priče i "Baš Naš" gourmet festivala na kojem se gosti tokom hladnijih decembarskih noći zagrijavaju plesom i kuhanim vinom.

Nažalost, nije bilo dovoljno vremena da posjetimo nedavno otvoreni Muzej čokolade, za koji kažu da je istinska poslastica metropole. Ali ipak, možda je bolje, da nešto ostavimo i za naredno putovanje.

Na kraju, kada smo sumirali utiske, imali smo osjećaj kao da smo proteklih nekoliko dana proveli u bajki za koju nikako nismo željeli da završi. No, sve što je lijepo, kratko traje, pa tako i naša posjeta zagrebačkom Adventu. Do sljedećeg puta...