Putovanja
238

U posjeti gradu na Bosforu: Najljepši zalazak sunca u Istanbulu vidljiv je iz Azije

Piše: Elmedin Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Istanbul je najveći grad u Turskoj. Smješten je na dva kontinenta, azijskom i evropskom, koji su povezani Bosforskim i Fatih Sultan Mehmet mostovima, kao i podvodnom željeznicom Marmaray koja je otvorena prošle godine.

U evropskom dijelu Istanbula smještene su brojne znamenitosti koje se mogu pogledati i obići, ali prema riječima lokalnog stanovništva najljepši zalazak sunca u Istanbulu vidljiv je sa azijskog dijela.

Na pristaništima trajekata koji spajaju 27 morskih luka i koji godišnje prevezu oko 61 milion putnika, od jutra pa do zalaska sunca nalaze se ribari koji odmaraju uz zvukove valova, a na kraju dana uz zalazak sunca.

Osman je lokalni ribar koji je prilikom pravljenja ove fotoreportaže ulovio dobar plijen, a u izjavi za Klix.ba je kazao kako nije bitan ulov koliko odmor.

"Po cijeli dan lovimo ribu, nekada budu male, nekada velike, a nekada ne ulovimo ništa. Veliki broj nas, lokalnih ribara, ovdje dolazi kako bismo porazgovali, odmorili se, i svakog dana pratili zalazak sunca iza Galata kule", kazao je Osman.

U fotografijama pogledajte najljepši zalazak sunca u Istanbulu.