Putovanja
16

U divnoj borovoj šumi odmaralište u općini Ravno pruža ugodan boravak i šetnju

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U sklopu projekta "Održivi razvoj turizma - Preko hercegovačkih staza do dubrovačkih Elafit" kojeg je realiziralo Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar zajedno s partnerima iz Bosne i Hrvatske i Hrvatske, 17. novembra 2016. godine, bit će upriličeno Završno predstavljanje rezultata projekta i svečano otvorenje odmarališta u Ravnom.

Odmoralište je nadomak Ravnog, u divnoj borovoj šumi uz lokalni put koji ide iz pravca Ravnog prema Čepikućama (granični prijelaz s Hrvatskom, prema Slanom) i uključuje osim boravka u prirodi i šetnju borovom šumom.

Postavljenjem edukativnih tabli s detaljnijim opisima, Općina Ravno će obogatiti sadržaj odmorišta, tako da će putnici i posjetioci dobiti dodatne informacije i mnogo više saznati o biološkoj raznovrsnosti ovog područja.

Na Završnom predstavljanju rezultata Projekta prisustvovali su predstavnici javnih institucija, turističkih organizacija, pružatelji usluga u turizmu, mala preduzeća, obrtnici koji rade u turizmu, udruženja planinara, biciklista, udruženja za ruralni razvoj, proizvođači tradicionalnih proizvoda, predstavnici medija i drugi iz jugoistočne Hercegovine i susjedne Hrvatske.

Ovim projektom su identificirane i obilježene pješačke i biciklističke staze na ruti Plava staza Via Dinarica na području Popovog polja, kojeg omeđuju općine Ljubinje, Trebinje, Ravno i Neum, a u Hrvatskoj na Elafitskim otocima. Blizu staza su mapirani lokalni resursi ključne interesne tačke na ovom području, njih 268 (domaćinstva, pansioni, moteli, restorani, proizvođači tradicionalnih proizvoda, kulturno-historijski spomenici, avanturističke aktivnosti kao planinarenje, pješačenje, speleologija, kajak, paraglajding, lov, prirodne znamenitosti...), tako da se putniku i gostu nudi kompletan turistički proizvod.

Putem kreirane web stranice Viadinarica-bluetrail.com s bogatim sadržajem: baza podataka lokalnih turističkih resursa sa pretraživačem, mape staza, multimedijalni sadržaji (tekstovi, blogovi, fotografije, YouTube videa, TV video reportaže...) ostvarit će se puna promocija lokalnih resursa i staza na projektnom području.

Projekat su u partnerstvu implementirali Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Općina Ravno, ATA- asocijacija avanturističkog turizma i OXFAM Italia iz Bosne i Hercegovine, te Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA, UHPA - Udruga putničkih agencija Hrvatske i Kallipolis (Italija).

Projekat je finansirala Evropska unija (EU) u okviru IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007-2013, ukupna vrijednost projekta je 505.930,37 eura od čega EU finansira 83,63 posto. Projekat se provodio 24 mjeseca na područjima općina Ravno, Neum, Ljubinje i Trebinje (BiH) te grada Dubrovnika i Elafitskih otoka (HR).

Via Dinarica inicijativa promovira malo poduzetništvo i ekonomski razvoj na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, u polju usluga i turizma, te poljoprivrede i kulturnog nasljeđa. Namjena staza (planinskih, pješačkih i biciklističkih) je da se povežu države i zajednice koje povezuju Dinarske Alpe kroz kreiranje jedinstvene i raznovrsne turističke ponude.