Krije posebnu tajnu
50

Turski grad Sinop je mjesto gdje je sreća pronašla svoj stalni dom

L. K.
Foto: Joshua Allen
Foto: Joshua Allen
Na 730 kilometara od Istanbula nalazi se gradić Sinop. Tačno na mjestu gdje se dotiču šume i Crno more nalazi se grad čiji stanovnici tvrde da već stoljećima čuvaju pravu tajnu mira i sreće.

Taksista Bekir Balci je novinaru BBC-a otkrio šta on misli o sreći i miru u ovom gradu.

"Svi se međusobno znaju. Veoma je mirno, niko nikome ne smeta", rekao je dok ga je vozio kroz zelena brda i pašnjake Turske. Zatim je slegnuo ramenima i dodao da je najveći problem ovog grada činjenica da njihove ceste nisu u najboljem stanju.

Foto: Joshua Allen
Foto: Joshua Allen

Sinop je inače rodno mjesto grčkog filozofa Diogenesa koji je živio kao prosjak. Smatrao je da društvene konvencije ometaju ličnu slobodu i koče nečiji put do dobrog i kvalitetnog života, dok je život u skladu s prirodom zapravo najbrži put do zadovoljstva.

Trudio se da objasni svima koje je sretao kako trebaju biti sretni zbog stvari koje imaju, a potpuno zanemariti i ne brinuti o stvarima koje nemaju. Živio je sa nekoliko komada odjeće u kojima je spavao i šetao, a često je na satiričan način komentarisao političare i vjernike.

Prema legendi koja kruži Sinopom, Aleksandar Veliki je posjetio ovaj grad i sreo Diogenesa dok je on sjedio na ulici. Kada ga je Aleksandar upitao da li želi nešto od kralja, Diogenes ga je kratko zamolio da se pomakne na stranu jer mu zaklanja sunce.

Foto: Joshua Allen
Foto: Joshua Allen

Danas, kip podignut u znak sjećanja na Diogenesa i njegovu životnu filozofiju još uvijek stoji u ovom gradu. Građani Sinopa na taj način žele pokazati kako ga nisu zaboravili i kako ga još uvijek poštuju.

U gradu nema semafora, ali se bez obzira na to auta kreću u savršenoj sinhronizaciji. Građani preferiraju šetnju umjesto vožnje autom, a na ulicama se osjeti opuštena atmosfera čak i radnim danima. Nema nebodera i tržnih centara, u gradu možete vidjeti samo male kućice, poneki zamak i veliku luku sa brodovima.

"Ovdje žene mogu šetati u šorcevima i kratkim suknjama, niko im takve stvari ne komentariše. Također, mogu izlaziti do tri sata ujutro, to je sasvim normalna stvar na koju niko ne obraća pažnju", rekla je jedna od radnica iz lokalnog restorana.

Foto: Joshua Allen
Foto: Joshua Allen

Na pitanje koji je ključ sreće i mira u ovom gradu, ona odgovara kako ne postoji razlika između bogatih i siromašnih. Sve klase ljudi dolaze u isti kafić kako bi popili prvu jutarnju kafu ili čaj.