Putovanja
19

Turska očekuje oko milion ruskih turista do kraja godine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska očekuje da će oko milion ruskih turista posjetiti zemlju do kraja ove godine, kazao je turski ministar kulture i turizma Nabi Avci u ponedjeljak.

"Nadamo se da će oko milion turista iz Rusije doći u Tursku ove godine. Za narednu godinu očekujemo da će da taj broj biti sličan ranijim podacima", rekao je Avci za NTV.

Istakao je da je kriza negativno utjecala na 56 oblasti koje su povezane s turizmom. Odnosi između dvije zemlje narušeni su prošle jeseni kada je turski borbeni avion srušio ruski iznad Sirije.

Kao odgovor na taj čin Rusija je suspendirala charter letove i prodaju aranžmana za Tursku.

U 2015. godini više od tri i po miliona ruskih turista posjetilo je Tursku, ali nakon incidenta i obaranja ruskog aviona, broj turista koji su posjetili Antaliju u periodu od januara do maja 2016. godine opao je za 26 puta u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Sputnik.

Prošlog mjeseca, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kazao je da se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izvinio zbog novembarskog incidenta u pismu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i na taj način ispunio uslov Moskve za obnovu dugoročnog partnerstva između dviju zemalja.