{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Turizam u San Marinu se najbrže razvija, BiH na devetom mjestu

24.9.2018. u 18:15
54
40
Turizam u San Marinu se najbrže razvija, BiH na devetom mjestu
54
Turizam u San Marinu se najbrže razvija, BiH na devetom mjestu
Foto: R. D./Klix.ba
San Marino je vodeći na listi zemalja čiji se turizam najbrže razvija u Evropi, dok se naša Bosna i Hercegovina nalazi na devetom mjestu, pokazuju podaci Svjetske turističke organizacije.
Francuska, Španija, Italija i Velika Britanija primaju najviše turista, a na vrhu liste "najjačih" su Francuzi koji godišnje imaju 6,9 miliona turista. Ipak, njihov turistički rast nije velik iz godine u godinu, a upravo na osnovu tog rasta je napravljena lista deset zemalja s najbrže rastućim turizmom.

San Marino je mala zemlja u ssjevernom dijelu Italije te je smještena na planinskim vrhovima s kojih putevi vode prema gradu Riminiju na obali Jadranskog mora. Vožnja do Firence traje tri sata. Godine 2017. je San Marino imao više od dvoje turista po glavi svakog od 33.000 stanovnika, tako da je te godine zemlju posjetilo ukupno 78.000 turista. To nije mnogo, ali za malu državu nije ni zanemarivo. Posebno su popularna tri dvorca na Monte Titanu (Planina Titana), kao i crkva sv. Franje sa svojim freskama. San Marino je zabilježio porast turizma za 31,1 posto u odnosu na prethodnu godinu.

BiH se nalazi na devetom mjestu. Hrvatska i Crna Gora su popularne već dugo, ali se povećava interes za Sloveniju i BiH. Upravo je BiH vodeća u razvoju turizma, a goste iz drugih zemalja privlače džamije iz 16. stoljeća, otomanska arhiktektura, kao i ulična umjetnost. Turisti ne zaobilaze prelijepi Mostar i njegov Stari most na Neretvi, kao ni historijski važan glavni grad Sarajevo. Također, tu je i planinsko izolirano selo Lukomir te vodopadi Kravice u Hercegovini. Zahvaljujući ovim i drugim bogatstvima BiH bilježi rast turizma od 18,66 posto.

Lista zemalja s najvećim rastom turizma iz godine u godinu:

1. San Marino - 31,1 posto
2. Gruzija - 27,9 posto
3. Izrael - 24,6 posto
4. Turska - 21,14 posto
5. Island - 24,11 posto
6. Makedonija - 23,5 posto
7. Azerbejdžan - 20 posto
8. Moldavija - 19,6 posto
9. Bosna i Hercegovina - 18,66 posto
10. Armenija - 18,65 posto

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: