Putovanja
144

Turizam na Kipru cvjeta: Ostrvo ljubavi bilježi rekordne posjete

Klix.ba
(Foto: AFP)
Ukupan broj posjeta Kipru ove godine premašio je jedan milion, prvi put u ovom desetljeću. Turistička zajednica bilježi pad od 1,5 posto u dolasku gostiju u junu mjesecu, a zvanični podaci pokazuju da je 336.967 turista stiglo na ovo prekrasno ostrvo prošlog mjeseca, dok je u junu prošle godine taj broj iznosio 342.221.

Ovaj pad se pripisuje padu dolazaka Rusa i to za 24 posto, jer je Rusija drugo najveće tržište za ovo ostrvo, odmah poslije Velike Britanije. Porastao je broj Grka koji su posjetili Kipar i to za 49 posto.

Smješten između Evrope, Azije i Afrike - Kipar je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Sredozemnom moru. Oni koji su ga posetili opisuju ga kao ostrvo ljubavi i uvijek mu se rado vraćaju.

Plaže su šljunkovite i pješčane, a more je izuzetno čisto. Kipar ima jako razvijen turizam zahvaljujući bogatoj historiji, lijepo uređenim ljetovalištima na čijim ulicama se mogu vidjeti mnogi luksuzni automobili, ljubaznim ljudima, kvalitetnim, dobro opremljenim hotelima, toploj mediteranskoj klimi, prelijepim plažama, zanimljivim dešavanjima kako na plažama tako i u noćnim klubovima, kvalitetnom vinu i dobrom shoppingu.

Za period od januara do juna zabilježen je porast dolaska turista od 5,7 posto. Ovo ostrvo je za šest mjeseci posjetilo 1,03 miliona turista, a u istom periodu prošle godine je zabilježeno 979.838 2014. godine.

Kiparska turistička organizacija navodi da je ukupan ukupan broj dolazaka turista u prvih šest mjeseci premašio cifru od jednog miliona..Turistički radnici očekuju godišnji rast od oko pet posto u 2015. godini.

Prošle godine, dolazaka turista iznosio je 2.440.000, u odnosu na 2,40 miliona u 2013. godini, što predstavlja rast od 1,5 posto. Vlasti se nadaju da će ključni sektor može pomoći izvući ekonomiju iz recesije u 2015. godini.

Kipru je bilo potrebno 10 milijardi eurapaketa pomoći od međunarodnih kreditora u 2013. godini da spasi svoju bankarsku industriju i zaustavi korake ka bankrotu. Prihod od turizma čini oko 12 posto BDP-a na Kipru.