Svijet
27

Šta biste trebali znati ukoliko putujete u Grčku?

Klix.ba
Grčka, jedna od najčešćih turističkih destinacija u Evropi i svijetu, od ponoći je u tehničkom bankrotu, što će itekako utjecati na turizam, granu od koje su milioni Grka živjeli.
Foto: AFP
Foto: AFP

Grčka je prošle godine zabilježila rekord kada je riječ o posjetama turista. Čak 24 miliona odlučilo je svoje godišnje odmore provesti u ovoj zemlji, što je stvorilo dodatnih 50.000 radnih mjesta, a nakon nekoliko teških godina zabilježen je i mali ekonomski rast.

Ove godine, nadali su se, da će oboriti prošlogodišnji rekord i da će ugostiti 25 miliona turista. Međutim, kako sada stvari stoje, grčki turizam bi mogla zadesiti katastrofa neviđenih razmjera nakon što tamošnja vlada nije uspjela vratiti ratu kredita od 1,6 milijardi.

Banke imaju ograničene rezerve novca u gotovini te građani te zemlje mogu dnevno podizati tek 60 eura sa bankomata.

Šta ovo znači za turiste iz drugih zemalja?

Dok su domaći stanovnici ograničeni na podizanje određene svote novca po jednom danu, to pravilo ne važi za turiste, ukoliko naravno pronađu bankomat sa novcem, jer su većinom već ispražnjeni.

Kreditne i debitne kartice stranih banaka prihvataju se širom zemlje bez posebnih pravila. Ministarstvo ekonomije, infrastrukture, transporta i turizma obratilo se saopćenjem u kojem navode da ne predviđaju nikakve poremećaje kada je u pitanju turistički ugođaj jer postoje adekvatne zalihe goriva, proizvoda i usluga.

Foto: AFP
Foto: AFP

Menelaos Karvounidis, ekspert American Express Travela koji je specijaliziran za grčki turizam, kaže da nedostatak keša nije odvratio turiste, niti smanjio interes za tu zemlju kao turističku destinaciju.

"Preporučio bih turistima da ne otkazuju svoja putovanja i da dođu u ovu zemlju", kazao je Karvounidis.

Ponesite eure

Christos Stergiou, osnivač luksuzne turističke agencije TrueGreece, kaže da turisti uživaju u Grčkoj i da kriza uopće ne utječe na njihov odmor u toj zemlji. Ali, dao je nekoliko savjeta turistima koji će tek doći.

"Preporučujemo da imate dosta zaliha u eurima kod sebe kada dolazite ovdje, odnosno da ponesete onoliko novca koliko mislite da će vam biti potrebno", kaže Stergiou.

Ronnie Liadis, vlasnica agencije Liadis Travel, kaže da niko od turista koji su u Grču stigli preko njene agencije nije bio u većim problemiam proteklih dana.

"Imam goste na Santoriniju, Kreti i Ateni. Jedini problem sa kojim su se susreli je nedostatak goriva", kazala je ona.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ključni dan za budućnost turizma u Grčkoj bit će 5. juli kada Grci izlaze na referendum o predloženim mjerama evropskih finansijera. Ukoliko većina bude protiv ovog prijedloga, Grčka će vjerovatno napustiti eurozonu i vratiti se svojoj valuti drahmi. A onda tek kreću udarci za stotine hiljada uposlenih u ovoj branši.