Turisti se masovno penju na australsku stijenu Uluru pred oktobarsku zabranu

Turisti se masovno penju na australsku stijenu Uluru pred oktobarsku zabranu
4
L.K.
12.7.2019. u 17:02
10
komentara
4

dijeljenja
Turisti se masovno penju na australsku stijenu Uluru pred oktobarsku zabranu Ilustracija: Shutterstock
Turisti iz Australije, ali i cijelog svijeta, požurili su da se popnu na čuvenu australsku stijenu Uluru prije zabrane penjanja koja počinje važiti od oktobra ove godine. Sve to rezultiralo je ne toliko lijepim prizorima gužvi koje nalikuju onima na Mount Everestu.
Ova stijena ranije je bila poznata kao Ayers Rok te se smatra svetim mjestom u Australiji. Ipak, turisti su odlučili ne poštovati vrijednost ove lokacije te je masovno posjećuju kako bi kročili na nju prije nego to bude potpuno zabranjeno.

Vijeće Nacionalnog parka Uluru-Kata izglasalo je odluku o okončanju dozvole penjanja na ovu stijenu. Kako su za BBC rekli stanovnici koji žive u blizini stijene, turisti ne poštuju historiju i simboliku ove stijene, već je smatraju samo stijenom u centru Australije na koju se žele popeti i fotografisati.


Društvenim mrežama već neko vrijeme kruži fotografija koja prikazuje gužvu na ovoj stijeni, a koja neodoljivo liči na gužvu na Mount Everestu. Obližnji kampovi su puni posjetilaca, a oni koji nisu uspjeli naći svoje mjesto spavaju na odmorištima za kamione ili nelegalno kampuju u blizini stijene.
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...