Priželjkuju scene iz horora
1

FOTO / Turisti na peruanskom groblju: Strašno je, ali nam se sviđa

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najstarije groblje u Peruu postalo je pravi hit među turistima i lokalnim stanovništvom. Iako je hladno i mračno, a tišinu narušavaju samo koraci posjetilaca, turistima to ne smeta već u velikom broju dolaze u predgrađe Lime.

"Strašno je, ali nam se sviđa", kaže jedna tinejdžerka dok prilikom obilaska svog momka drži za ruku.

Svaka grupa ima vodiča koji im priča različite priče o onima koji su sahranjeni u groblju Presbitero Matias Maestro, nacionalnom historijskom muzeju Perua.

Noćni obilasci imaju različite teme upriličene za različite grupe: jedna se fokusira na ljubav, druga na patriotske osjećaje, treća na predsjednike, a četvrta neizbježno na samu smrt.

Foto: AFP
Foto: AFP
Historičar Jose Bocanegra jedan je od vodiča. Otkriva da neki posjetioci kruže uokolo očekujući da se desi neka scena iz horor filmova.

Obilasci su počeli prije deset godina i u početku su bili ograničeni na 40 ljudi. Kako su postajali sve popularniji grupe su rasle do 350 ljudi. Uglavnom su to mlađi ljudi i najviše je turista.

Jedan od najpoznatijih grobova je onaj peruanskog pjesnika Josea Santosa Chocanoa, koji je tražio da ga sahrane u stojećem položaju na prostoru od jednog kvadratnog metra, pa je njegov kovčeg postavljen vertikalno.

Foto: AFP
Foto: AFP
Iako je groblje tamno, ipak ima dovoljno svjetlosti da posjetioci vide mramorne skulpture nazvane "La Dama de la Mantilla" i "El bastón de Hermes", kao i majku koja plače na grobu sina i druge.

Groblje se nalazi u distriktu Barrios Altos, otvoreno je 1808. godine, a ime je dobilo po svom dizajneru, svećeniku Matiasu Maestru, koji je također tu pokopan. Ima ukupno 940 skulptura, a neke potiču iz dalekih zemalja, poput Italije.