Starost procijenjena na 500 godina
10

Arheolozi u Meksiku pronašli grobnicu i sveto drvo

Klix.ba
Grobnicu, staru oko 500 godina, u kojoj se nalaze ostaci jedne osobe, okruženi sa više od hiljadu kostiju djece, tinejdžera i odraslih osoba, su nedavno pronašli eksperti sa Nacionalnog instituta za historiju i antropologiju (INAH) u historijskom centru Meksika, u blizini velike piramide u Tenochtitlanu.

Arheolog Raul Barrera Rodriguez, koji je zadužen za Program urbane arheologije (PAU) na INAH-u, tvrdi da je ovo otkriće jedinstveno. I ranije su u meksičkoj kulturi otkrivane grobnice, ali ovo je prva u kojoj je glavni skelet okružen kostima tijela različite staorsti.

Rodriguez je također objasnio da je pored ostataka kostiju pronađena i kružna kamena struktura. Na njoj se nalazilo stablo koje bi po svojoj lokaciji trebalo pripadati jdnom od svetih stabala povezanih sa žrtvenim hramovima Huitzilopochtlija, božanstva rata, sunca i ljudskog žrtvovanja. Sudeći prema kružnoj platformi na kojoj je pronađeno, smatra se da je to jedna od pet ceremonijalnih građevina koje su se nalazile u svetom dijelu Tenochtitlana.

Grobnica je otkrivena ispod pijeska, na oko pet metara ispod nivoa ulice, i identifikovana je kao peta faza izgradnje velikog hrama, u periodu od 1481. do 1486. godine, pa eksperti zbog toga procjenjuju da ljudski ostaci imaju istu starost.

"Kosti su poslagane direktno na zemlju. Kompletan skelet je pronađen u zapadnom dijelu grobnice, dug je 1,9 metara, a širok 65 centimetara. Ostale kosti su poredane u njegovom okruženju, u manjim grupama", kazao je Rodriguez.

Perla Ruiz, antropologinja zadužena za iskopavanaje, je rekla da kompletni skelet pripada mladoj ženi, što je utvrđeno oblikom lobanje i karlice.

U grobnici se nalazilo ukupno 1.789 kostiju. Do sada je utvrđeno da od deset pronađenih lobanja, tri pripadaju djeci, a sedam odraslim osobama. Na nekim kostima se mogu vidjeti rane uzrokovane oštrim predmetima. Sudeći prema količini pronađenih kostiju, naučnici vjeruju da su iskopane negdje drugo, a onda prenesene u ovu grobnicu. Daljnjim istraživanjima će biti utvrđeni svi detalji.