Upitna sigurnost
8

Trik s TikToka obećava najudobniji let avionom, a stručnjaci ističu koliko može biti opasan

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novi TikTok trend navodi putnike koji postanu "kreativni" u nastojanju da se udobno smjeste u avionu, a stručnjaci upozoravaju da može biti izuzetno opasan.

Na platformi se pojavilo više videosnimaka na kojima se vidi kako putnici u avionu koriste pojas kako bi držali noge na sjedištu. Umjesto da zakopčaju pojas oko struka, putnici omotaju kaiš oko potkoljenica i članaka - i zakače ga na predviđeno mjesto kako bi spriječili da im stopala skliznu prema dolje.

"Onome ko je rekao da stavim kaiš u avionu oko članaka... Dugujem ti svoj život", navedeno je uz jedan od snimaka na ovu temu.

Snimci trenutno imaju više miliona pregleda uz različite reakcije u komentarima. Dok neki smatraju trik fantastičnim, drugi su istaknuli da je upitno koliko je zapravo siguran.

@mychellelynda

🙏🏼🙏🏼🙏🏼

♬ original sound - mychellelynda

Travel blogerica Taylor Futch (@tfutchh), koja živi u Miamiju, rekla je da je isprobala ovaj trend na letu u Evropi. Ona je 25. januara objavila video s natpisom: "Vidjela sam TikTok gdje su rekli da staviš pojas na članke i nikad neću biti ista".

Ubrzo su se oglasile stjuardese i drugi stručnjaci upozoravajući na sigurnost. Stjuardesa Shannon Blevins komentirala je: "Stjuardesa ovdje. Molim vas, nemojte to raditi. Znam da je udobno, ali ako naiđemo na neočekivanu turbulenciju niste zaštićeni. To se dešava češće nego što mislite!".

@madsingoldsbyy

♬ Murder On The DanceFloor - speduqaudio

Druga korisnica, koja je također tvrdila da je stjuardesa, upozorila je: "Ovo vas neće zaštititi u slučaju iznenadne turbulencije. Molimo vas da vam pojas bude zakopčan kako treba".

Michael Wallace, stručnjak za putovanja i izvršni direktor Greenback Expat Tax Service u Detroitu, Michigan, upozorio je u izjavi za Fox News Digital da ovaj trend letenja "možda nije najsigurnija opcija ".

@helens_princessdiaries Best flight hack ever! #flighthack #flightcomfort #holiday #holidayhacks ♬ Never Lose Me - Flo Milli

"Uvijek tražimo načine da naše letove učinimo ugodnijim iskustvom. S manjim sjedištima, dužim letovima i nekim ključnim sadržajima, nije iznenađenje da smo uskočili u bilo koji trend koji će naše putovanje učiniti još malo ugodnijim", naveo je.

No, stručnjak za putovanja je naglasio da ovaj trend treba uzeti s rezervom: "Dok bi vam vezivanje pojasa oko gležnjeva moglo pružiti kratkoročnu udobnost, to je zapravo nevjerovatno opasna stvar. U slučaju iznenadne turbulencije, trebalo bi da vam je sigurnosni pojas pričvršćen oko struka".

Vezanje sigurnosnog pojasa oko članaka moglo bi vas dovesti u "situaciju opasnu po život", upozorio je Wallace, jer "odvojite više vremena da prvo otkopčate, a zatim ponovo zakopčate pojas".