{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Promo
/
Triglav Osiguranje savjeti za bezbrižan odlazak na odmor automobilom

S
19.6.2017. u 09:03
7
Triglav Osiguranje savjeti za bezbrižan odlazak na odmor automobilom
7
Triglav Osiguranje savjeti za bezbrižan odlazak na odmor automobilom
Kad od kuće krenemo automobilom, mnogi od nas pomisle: "Šta ako mi se auto na putu pokvari? Šta uraditi u slučaju saobraćajne nesreće?" A odgovor je jednostavan. Samo se treba osigurati. Na putovanju, godišnjem odmoru, sigurnost i bezbrižnost su preduslovi za ugodan odmor.
Preventivni pregled vozila
Prije putovanja odvedite vašeg čeličnog ljubimca na preventivni servis. Potrebno je provjeriti nivo rashladne tečnosti, nivo ulja, pritisak u gumama (uključujući i rezervnu) i klima uređaj. Savjet: ukoliko automobil natovarite sa tulama, pritisak u gumama se povećava za 0,2 bara.

Dokumenti potrebni prije nego krenete od kuće:

•Pasoš: Provjerite važnost vašeg pasoša - državljani BiH pri putovanju u zemlje članice EU i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma moraju posjedovati putnu ispravu koja važi najmanje tri mjeseca od datuma namjeravanog povratka. Savjet: napravite kopiju ličnih dokumenata, jer će vam u slučaju gubitka ili krađe ličnih dokumenata elektronska kopija omogućiti lakšu identifikaciju.

•Ugovoreno automobilsko osiguranje sa automobilskom asistencijom: Sa asistencijom bez brige krenite na put, bilo da se radi o kraćoj relaciji ili je putovanje do vaše željene destinacije 200 kilometara ili više. Jer čak i ako se nešto nepredviđeno desi tokom vožnje, automobilska asistencija je od vas udaljena samo jedan poziv, bez obzira koliko je sati. Pomoć u slučaju manjeg kvara, prevoz i spašavanje vozila, troškovi hotelskog smještaja i korištenja zamjenskog vozila, novčana pozajmica za popravku vozila u inostranstvu, samo su neke od asistencijskih usluga koje vam nudimo uz premiju već od 25KM godišnje.

•Zelena karta: Uvijek je potrebna prilikom ulaska u zemlje članice sistema Zelene karte. Zbog jedinstvenog oblika s njom ćete lakše razmijeniti podatke o osiguranju od automobilske odgovornosti s mogućim sudionicima u saobraćajnoj nezgodi.

•Europski izvještaj o nezgodi: Osiguravajuće kuće u cijeloj Europi izdaju ovaj obrazac prilikom ugovaranja osiguranja od automobilske odgovornosti. Zbog jedinstvenog sadržaja i brojevima označenih rubrika primjenjivo je kod različitih vrsta saobraćajnih nezgoda i u slučajevima kada su sudionici saobraćajne nezgode iz različitih država: pojedine rubrike mogu prevoditi prema svojoj jezičkoj inačici.

•Turističko osiguranje ili putno zdravstveno osiguranje: u slučaju nezgode s ozljedama ili iznenadne bolesti kod kojih je potrebna medicinska pomoć i prevoz u bolnicu ili domovinu, osiguranje vam može uštediti znatne troškove.Šta u slučaju saobraćajne nezgode u inostranstvu?
Dovoljno je da se desi i mali sudar na parkingu ili da naletite u gužvu pred semaforom. U stranoj zemlji, gdje ne poznajete nikoga, svaka nezgoda još je više neugodna. Najvažniji koraci koje morate uraditi u slučaju nezgode su:

• Najprije osigurajte mjesto nezgode;
• Pozovite hitnu pomoć ako ima povrijeđenih, sigurnosnim trokutom označite mjesto nezgode, obucite reflektirajući prsluk;
• Sa učesnicima u saobraćajnoj nezgodi razmijenite lične podatke, podatke o osiguranju i vozilu te tačno ispunite Europski izvještaj o nezgodi;
• Od učesnika koji je skrivio saobraćajnu nezgodu fotografirajte primjerak Zelene karte ili policu osiguranja;
• Ako je moguće, na mjestu saobraćajne nezgode napravite nekoliko fotografija koje što tačnije prikazuju mjesto nezgode;

Na kraju ostaje samo da vam iz Triglav Osiguranja poželimo sretan put i ugodan odmor!

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Gdje se informišete o akcijskim cijenama proizvoda?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: